Románia

Felújítják Bukarestben a lakosság riasztására szolgáló szirénákat

Ma már csak 155 sziréna és két kerületi riasztóközpont működőképes, a szirénák nagy része pedig kézi vezérlésű.

2022.07.07 04:30MTI

Felújítják Bukarestben a vészhelyzeti riasztórendszert és a lakosság figyelmeztetésére szolgáló légvédelmi szirénákat, erre 2,7 millió lejt (216 millió forint) utalt ki a román főváros önkormányzata - tudatta szerdán a News.ro hírportál.

Nicusor Dan bukaresti főpolgármester szerint az utóbbi több mint 30 évben nem történt komolyabb beruházás a 300 szirénából és hat (kerületenként egy) riasztóközpontból álló rendszer fejlesztése érdekében, így ma már csak 155 sziréna és két kerületi riasztóközpont működőképes, a szirénák nagy része pedig kézi vezérlésű.

A főpolgármester elmondta: mind a 300 szirénát korszerűsítik, valamint tíz új riasztóközpontot szereznek be a szükséges - üvegszálas és vezetéknélküli elektronikus - kommunikációs eszközökkel együtt, hogy a lakosság vészhelyzeti figyelmeztetését központosított rendszerben, "egyetlen gombnyomással" meg lehessen oldani.

A Digi24 hírtelevízió egy korábbi riportja szerint a belügyminisztérium alá rendelt katasztrófavédelem feladatai közé tartozik, hogy az erre vonatkozó parancs kiadásától számított tíz percen belül megszólaltassa a szirénákat, amelyek három különböző riasztást tudnak leadni, annak függvényében, hogy légitámadásra, földrengésre, vagy vegyi veszélyhelyzetre kell-e figyelmeztetni a lakosságot.

Romániában az ukrajnai háború első hetében a hatóságok - újságírói érdeklődésre válaszolva - azt ígérték, hogy számba veszik és megpróbálják visszaadni eredeti rendeltetésüknek a légvédelmi óvóhelyeket is, amelyeket a panelházak lakóközöségei gyakran raktárként használnak. A katasztrófavédelem március elején azonnal közzétette a nyilvántartásában szereplő mintegy 4500 légvédelmi óvóhely címlistáját, de ezek állapotáról azóta nem jelent meg összegzés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.