Háború

Beadta a fél világnak, hogy Ukrajnában önkénteskedik, miközben játéksisakban feszített

Egy 120 ezer feliratkozóval rendelkező Twitter-fiókot töröltek, miután csalással vádolták meg a tulajdonosát.

2022.07.05 19:09ma.hu

Egy Twitter-fiókot, amely állítólag egy Kijev-párti kanadai harcos ukrajnai kalandjait osztotta meg, töröltek, miután a mögötte álló személyt azzal vádolták, hogy meghamisította adatait. A képeken szereplő férfi a kritikusok szerint fegyverutánzatokkal és "játékfelszereléssel" pózolt.

A "kanadai ukrán önkéntes" Twitter-fiók mögött álló személy azt állította, hogy Ukrajnában harcol Oroszország ellen. Állítólagos kalandos életet élve, merész felderítő küldetésekre menve, orosz járőröket kerülgetve a Herszon régióban, és egyébként is kockáztatva az életét minden nap. Az általa közzétett képek azonban felkeltették pár szakértő figyelmét, akik gyanúsnak találták a tweeteket - jelentette a The Telegraph.

A múlt héten egy "Kung Flu Panda" nevű felhasználó által közzétett hosszú bejegyzés azt állította, hogy az "önkéntes" egy csaló. Az illető azt állította, hogy korábban is voltak kétségei a fiókkal kapcsolatban, de elmondása szerint azután vált bizonyossá, hogy a fotókon látható sisakot az airsoft-rajongók műanyag replikaként azonosították.

A Ukraine Weapons Tracker, egy népszerű fiók, amely az ukrajnai haditechnikai eszközök képeit elemzi, egyetértett a vádakkal.

A fiókkal kapcsolatban már hónapokkal ezelőtt is voltak kételyek. Aric Toler, aki a Bellingcatnek dolgozik, azt mondta, hogy az interneten elérhető fotókat használja fel a fickó, erre onnan jött rá, hogy egyesek pont a sajátjai.

Egy másik felhasználó, a NexusIntel június közepén azt mondta, hogy sikerült rávenniük "a kanadai ukrán önkéntes"-t, hogy felfedje az IP-címet, ahonnan frissítette a Twitter-csatornáját. Ez a jelek szerint a kanadai Ontario tartományban található Cornwall városában volt.

"Az egyetlen igaz dolog, amit valaha is mondott, az volt, hogy szerintem kanadai" - jegyezte meg a felhasználó.

Erre reagálva fotókat posztolt a feltételezett felszereléséről, ezzel olyan bizonyítékot szolgáltatva, amely végül megcáfolta a harctéri tapasztalatait.

A Canadian Ukrainian Volunteer fióknak mintegy 120 ezer feliratkozója volt, mielőtt törölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.