Ukrajnai háború

Bedühödtek a holland gazdák - blokkolták a szupermarketek raktárait

Miközben a világ az energiaválságra és az orosz-ukrán háború borzalmaira fókuszál, Hollandiában olyan döntés született, amely a gazdaságuk motorjának számító mezőgazdaságra mérne hatalmas csapást. Nem véletlen, hogy ezt a holland farmerek megelégelték és tömegével vonultak utcára kifejezni felháborodottságukat.

2022.07.05 16:08ma.hu

A holland gazdák elzárták a hozzáférést a szupermarketek elosztóközpontjaihoz, hogy tiltakozzanak a kormány zöld reformjai ellen, ami a nemzet mezőgazdasági ágazatát sújtaná - jelentette a helyi média hétfőn.

A Nederlandse Omroep Stichting (NOS) helyi műsorszolgáltató szerint a tiltakozók országszerte több raktárat is blokkoltak, többek között Heerenveen, Raalte, Deventer, Woerden, Breda és Nijkerk városokban. Ennek következtében az élelmiszer-kamionok nem használhatnak számos elosztóközpontot.

A holland szupermarketek szervezete, a Központi Élelmiszer Kereskedelmi Iroda (CBL) szerint "teljesen elfogadhatatlan" lenne, ha a blokád tartós lenne. "Felhívtuk az igazságügyi hatóságokat és a rendőrséget, hogy oldják meg a helyzetet" - mondta a szervezet igazgatója, Marc Jansen.

A CBL felszólította a hatóságokat, hogy fontolják meg a tüntetőkkel szembeni további lépéseket. "Képesnek kell lennünk kezelni ezt a visszaélést" - mondta Jansen, azzal érvelve, hogy a szupermarketek nem részesei az állóháborúnak.

A szervezet hozzátette, hogy hamarosan olyan termékeket, mint a kenyér, a gyümölcsök és zöldségek, valamint a tej érintő élelmiszerhiány következik, ha a teherautókat és traktorokat használó tüntetők nem vetnek véget a blokádnak.

"Egyes elosztóközpontok kórházakat, ápolási központokat és más létfontosságú szolgáltatásokat is ellátnak" - mondta Jansen.

Vasárnap, szembesülve a nagyszabású tüntetések lehetőségével, a holland rendőrség azt tanácsolta az embereknek, hogy otthonról dolgozzanak, mondván, hogy készen állnak beavatkozni, ha a helyzet elfajul.

A holland gazdák felháborodtak a kormány azon törekvése miatt, hogy 2030-ig 50%-kal csökkentsék a szennyező anyagok, köztük a nitrogén-oxid és az ammónia kibocsátását. Az aggodalom oka, hogy a műtrágyák nagy mennyiségű nitrogén-oxidot tartalmaznak, míg az állatok vizeletükben és ürülékükben ammóniát termelnek.

A zöld reformok valószínűleg a mezőgazdasági ágazatot sújtanák, és arra kényszerítenék a gazdákat, hogy csökkentsék az állatállományt, vagy teljesen megszüntessék a tevékenységüket. Sokan attól tartanak, hogy a kormánykoalíció reformjai egyszerűen tönkreteszik őket.

Június végén Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, hogy a gazdáknak joguk van tiltakozni, de figyelmeztetett, hogy akcióiknak törvényesnek kell lenniük.

"Nem elfogadható, hogy veszélyes helyzeteket teremtsünk, nem elfogadható, hogy megfélemlítsük a tisztviselőket, ezt soha nem fogjuk elfogadni" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.