Ukrajnai háború

Nagy-Britannia szankciókkal sújtotta az orosz "nikkelkirályt"

Nagy-Britannia szerdán bejelentette, hogy szankciókkal sújtja Vlagyimir Potanyin orosz oligarchát, aki London szerint Oroszország második leggazdagabb embere.

2022.06.29 15:01MTI

Potanyin az egyik, aki felvásárolta az ukrajnai háború miatt Oroszországból kivonuló cégek vagyonát. A nikkelkirálynak hívott befektetőn kívül az orosz üzleti élet több szereplője és pénzügyi vállalatok kerültek fel a brit szankciós listára.

Nagy-Britannia nyugati szövetségeseivel együtt számos büntetőintézkedést hozott az orosz elit, a bankok és a stratégiai iparágak szereplői ellen, miután Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajna ellen.

Egy brit kormányszóvivő aláhúzta: a legfrissebb szankciók rámutattak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök belső körének tagjaival sem kivételeznek.

Potanyin 36 százalékos részesedéssel bír a világ legjelentősebb palládium- és finomítottnikkel-kitermelőjének számító Norilsk Nickel vállalatban.

A háború kezdete óta Potanyin részesedést szerzett a Roszbankban, miután a francia Société Générale csoport kivonult az orosz piacról, és eladta részét a Potanyin tulajdonában lévő Interros Capital Ltd.-nek. A milliárdos nemrég a TCS Group nevű bankban is részesedést szerzett.

Az oligarcha továbbra is Vlagyimir Putyin rezsimjének hű támogatója - hívta fel a figyelmet közleményében a brit kormány.

London azzal indokolta a milliárdos szankcionálását, hogy a Roszbankban szerzett részesedésén keresztül támogatja a moszkvai kormányt.

A listára Anna Civilevát, Putyin unokatestvérét is felvették. Civileva a JSC Kolmar Group nevű, szénbányászattal foglalkozó orosz vállalat elnöke. A céget is büntetőintézkedésekkel sújtották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.