Baleset

Rakodás közben leejtettek egy 25 tonnás klórgáz-tartályt - videó a halálos tömegszerencsétlenségről

A klórgáz 12 ember halálát okozta, 251-en pedig megsérültek a jordániai kikötőben.

2022.06.28 08:29ma.hu

Legalább 12 ember meghalt és 251 megsérült a jordániai Akaba kikötőjének egyik tárolótartályából kiömlő klórgáz miatt - jelentette az állami média.

A kiömlés azután következett be, hogy a Dzsibutiba exportálandó 25 tonna klórgázzal töltött tartály szállítás közben lezuhant - közölték a tisztviselők.

A Jordan TV állami műsorszolgáltató Twitter-oldalán közzétett videón látható, amint a tárolótartály leesik egy csörlőről és egy hajó fedélzetébe csapódik, majd szinte berobban a sárga színű gáz a levegőbe, miközben emberek menekülnek.

Az egészségügyi minisztérium illetékesei közölték, hogy keddre várhatóan csak néhány ember marad kórházban.

A klór széles körben használt fertőtlenítő és víztisztító szer, de ha belélegzik, a gáz sósavvá alakul, ami a tüdőben lévő vízzel reakcióba lépve belső égéshez és fulladáshoz vezethet.

A jordániai Akaba gabonatárolóiban leállították a munkát, hogy ellenőrizni lehessen a terményt és a szennyeződésre utaló jeleket, de a tengeri forgalom az akabai kikötőkben folytatódik - közölték a tisztviselők.

Az incidens idején nem volt olyan hajó, amely gabonaszállítmányt rakodott volna ki - tették hozzá.

A Vörös-tenger északi végén fekvő Akaba kikötője régóta az iraki import és export egyik fő tranzitútvonala.

Bisher al-Khasawneh jordániai miniszterelnök megérkezett Akabába, és meglátogatta azt a kórházat, ahol a sérültek egy részét kezelik - jelentette az állami televízió.

Al-Khasawneh egy vizsgálócsoportot is létrehozott az incidenssel kapcsolatban a belügyminiszter vezetésével - idézte az állami televízió a tájékoztatási minisztert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.