Gázkrízis

Csehország: Bármit elégetünk, hogy ne fázzanak az emberek

Az ország gázellátásának diverzifikálására is szükség van, mondja az energiabiztonsági főnök.

2022.06.22 02:23ma.hu



Vaclav Bartuska, Csehország energiabiztonsági nagykövete azt ígérte, hogy országa mindent megtesz a hő- és villamosenergia-termelés érdekében, ha a gázkészletek ezen a télen elfogynak.

"Gyakorlatilag megismétlődik az 1973-as olajársokk... Ha ezen a télen megszűnik a gázszolgáltatás, mindent elégetünk, amit csak tudunk, hogy melegen tartsuk az embereket és áramot termeljünk" - mondta Bartuska hétfőn brüsszeli újságíróknak nyilatkozva. Hozzászólása az EU Tanácsának cseh elnöksége előtt hangzott el, amely július 1-jén kezdődik és hat hónapig tart.

A tisztviselő szerint még a fűtési szezon előtt lehetséges az EU gázzal való ellátása, ha az európai országok hosszú távú szerződéseket kötnek az LNG-szállítókkal. Az Európai Bizottság a múltban nem szívesen írta alá ezeket, de Bartuska szerint a helyzet megváltozott.

"Ezt egy évvel ezelőtt, fél évvel ezelőtt vagy négy hónappal ezelőtt nem hallotta volna ezt egy biztostól. Egyértelmű a megértés a részükről, hogy a tagállamoknak túl kell élniük, a kormányoknak túl kell élniük a telet" - jelentette ki.

Bartuska hozzátette, hogy országa EU-elnöksége alatt a blokk fő célja az lesz, hogy a téli fűtési szezonra elegendő készlettel töltsék fel a gáztárolókat. Prága emellett a közös gázbeszerzés előmozdítására is összpontosít majd, és fel kívánja gyorsítani az Európai Bizottság REPowerEU tervének végrehajtását, amelynek célja, hogy az év végéig kétharmadával csökkentse az EU orosz gáztól való függőségét, és előmozdítsa az EU "zöld" energiára való átállását.

A nagykövet szerint ez utóbbi lépés már elindult, és a magasra szökő energiaárak és a politikai gondok valójában segíthetnek az EU-nak elérni az éghajlati célokat.

"Sok döntést maguk az emberek hoznak. Gondolja, hogy bárki jelenleg gázüzemű fűtőtesteket vásárol? Valószínűleg nem" - jelentette ki, hozzátéve, hogy hazájában az elmúlt hónapokban "óriási növekedést" tapasztaltak a hőszivattyúk és napkollektorok telepítésének számában Csehországban.

"Az átállás nehéz és bonyolult lesz, de győzni fogunk. És a győztesek a zöld technológiák lesznek. Csak időbe telik majd, és öt év múlva alapvetően azt fogjuk kérdezni, hogy miért égettünk földgázt az áramtermeléshez."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.