Japán

Döntött a bíróság: az állam nem felelős a fukusimai nukleáris katasztrófáért

Az ügyben a legfelsőbb bíróság négy pert vont össze.

2022.06.17 09:25MTI

Elutasította pénteken a legfelsőbb bíróság Japánban azt a beadványt, amelyben a felperesek azt követelték, hogy a japán állam fizessen kártérítést a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa kárvallottjainak, s ezzel kimondta, hogy az államot nem terheli felelősség a történtekért.

Az ügyben a legfelsőbb bíróság négy pert vont össze, melyekben négy prefektúrából mintegy 3700 ember követelt kártérítést az államtól az őket ért károk miatt. Többségében olyanokról van szó, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat. Mintegy 30 hasonló per indult az állam ellen a tragédia miatt.

A bíróság döntése értelmében az erőművet üzemeltető Tepcónak egyedül kell helytállnia a valamivel több mint 1,4 milliárd jen kárigényért a négy ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.