Energia

A bukaresti kormány vészhelyzeti tervet fogadott el a földgázellátás biztonságáról

Románia megváltozott geopolitikai és biztonsági helyzetére hivatkozva új "földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti tervet" fogadott el csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.

2022.05.26 22:30MTI

Románia megváltozott geopolitikai és biztonsági helyzetére hivatkozva új "földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti tervet" fogadott el csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.

A vészhelyzeti tervről szóló kormányhatározat azokat az intézkedéseket szabályozza, amelyekkel az állam közbeléphet a válság megoldása, vagy negatív hatásai tompítása érdekében, ha fennakadások keletkeznek az ország gázellátásában - magyarázta Virgil Popescu energiaügyi miniszter, akit a Mediafax hírügynökség idéz.

A vészhelyzeti szabályzat három válságszintet különböztet meg. A korai előrejelzési, illetve a riasztási szint elrendelése esetén a szabályozó hatóság nem avatkozik be a piaci folyamatokba, csak napi szintű információkat gyűjt a rendszer-üzemeltetőktől, szükség esetén pedig válságbizottság megalakítását kezdeményezi.

A vészhelyzeti szintet akkor rendelik el, ha a gázkereslet olyan rendkívül magas szintet ér el, vagy olyan jelentős gázellátási zavar keletkezik, hogy a piaci alapú intézkedések elégtelenek a zavar kiküszöbölésére és hatósági beavatkozásra van szükség a védett felhasználók gázellátásának biztosítása érdekében.

A vészhelyzeti terv Románia regionális együttműködését is szabályozza a vele azonos, úgynevezett "Ukrajna kockázati csoportba", illetve a "Transz-balkáni csoportba" tartozó országokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.