Háború

Oroszország leállítja az áramszállítást egy újabb uniós országba

A Litvániába irányuló exportot leállították, mert az ország "nem tudott" fizetni.

2022.05.22 11:37ma.hu

Oroszország leállította az áramszállításokat Litvániába - jelentette be vasárnap az ország villamosenergia-átviteli rendszerének üzemeltetője, a Litgrid.

Az Inter RAO, amely az egyetlen importőr volt, amely áramot adott el Oroszországból Litvániába, megerősítette a szállítások felfüggesztését. A hónap elején az Inter RAO északi ága is leállította az áramszállításokat Finnországba.

A litván energiaügyi minisztérium eredetileg pénteken jelentette be, hogy leállítja az orosz áramvásárlást.

"A Nord Pool villamosenergia-tőzsde üzemeltetőjének döntése értelmében május 22-től megszűnik az Oroszországban termelt villamos energiával való kereskedelem, amelyet az Inter RAO (leányvállalatán, az Inter RAO Lietuva-n keresztül) folytatott" - áll a minisztérium közleményében.

Az orosz szállítások leállítását követően Litvánia azt tervezi, hogy az áramszükségletet helyi erőművekből és más európai országokból, különösen Svédországból, Lengyelországból és Lettországból származó importból fedezi - közölte pénteken Rokas Masiulis, a Litgrid vezérigazgatója. A vállalat szerint az orosz import Litvánia áramfogyasztásának 16%-át teszi ki.

Az Inter RAO a TASZSZ szerint pénteken megerősítette a kereskedés felfüggesztését.

"Az Inter RAO értesítést kapott a [tőzsdeüzemeltető] Nord Pooltól arról, hogy a leányvállalatok felfüggesztik a kereskedést, mivel fennáll a kockázata annak, hogy nem tudnak fizetni az orosz villamos energiáért" - közölte a vállalat az ügynökséggel.

A múlt hónapban Litvánia lett az első uniós állam, amely leállította az orosz gázimportot, és az ország kőolajának vásárlását is megtagadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.