Világvége

Az oroszok egy része immunis a majomhimlőre

A majomhimlő a tünetek tekintetében a légúti fertőzésekhez hasonlít.

2022.05.21 16:42ma.hu

Az oroszok egy része immunis a majomhimlőre a Szovjetunióban 1980-ig végrehajtott kötelező himlőoltásnak köszönhetően - közölte szombaton újságírókkal Mihail Murasko egészségügyi miniszter.

"A himlő elleni védőoltás 1980 előtt kötelező volt, ezért van egy bizonyos immunis lakossági réteg" - mondta a belgorodi munkalátogatásán.

A miniszter rámutatott, hogy a majomhimlő a cseppfertőzés és a tünetek tekintetében hasonlít a légúti kórokhoz, de a bőrmegnyilvánulásokkal jár.

A majomhimlő egy ritka vírusos betegség, amely főként fertőzött vadon élő állatokkal (rágcsálókkal vagy főemlősökkel) való érintkezés útján terjed az emberre. Az emberről emberre való átvitel korlátozott, mivel szoros érintkezést igényel. A tünetek közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, nyirokcsomó-duzzanat, hidegrázás és kimerültség. Az arcon és a testen kiütések jelentkezhetnek.

A WHO szerint a majomhimlőjárványok halálozási aránya általában 1% és 10% között volt, bár a legtöbb halálos áldozatot a fiatalabb korosztályokban regisztrálták. A majomhimlőre nincs specifikus kezelés vagy vakcina, de a korábban a himlő felszámolására használt vakcinák rendkívül hatékony védelmet nyújtanak a betegség ellen.

A majomhimlő vírust más kontinenseken is kimutatták. Összesen legalább 11 ország, nevezetesen Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok jelentett a közelmúltban majomhimlős eseteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.