Gyilkosság

10 embert lőttek le a McDonald's előtt

Ketten meghaltak, nyolcan megsebesültek a chicagói Magnificent Mile bevásárló negyed közelében lévő gyorsétterem előtt.

2022.05.20 21:29ma.hu

Két ember meghalt és legalább nyolc megsebesült a legújabb chicagói tömeges lövöldözésben, amely akkor tört ki, amikor egy McDonald's gyorsétterem előtt vita eszkalálódott.

A lövöldözés helyi idő szerint csütörtökön 22:40 körül történt a Chicago Avenue és a State Street közelében, néhány háztömbnyire a Windy City előkelő Magnificent Mile bevásárló negyedétől - közölte a rendőrség. A mentősök hordágyat hordágy után toltak ki a rendőrségi szalag alatt a vérontás helyszínén - jelentette a Chicago Sun-Times. A sebesültek állapota súlyos vagy kritikus.

Lori Lightfoot polgármester "felháborító erőszakos cselekménynek" nevezte a lövöldözést, és közölte, hogy utasította a rendőrséget, hogy állítson fel egyenruhás rendőrökből álló fix posztokat a forgalmas kereszteződésnél, ahol a csütörtök esti incidens történt, valamint a közeli Red Line metróállomásnál.

"A környék lakóinak, az ingázóknak és másoknak egyszerűen nyugodtnak kell lenniük, hogy ez a nagy forgalmú terület biztonságos, és itt az ideje, hogy egyszer s mindenkorra konkrét, valós lépéseket tegyünk ennek a területnek a rendbetételére" - mondta Lightfoot. Hozzátette: "Egyszerűen szörnyű és elfogadhatatlan, hogy ismét egy újabb tragédia történik azért, mert lőfegyverek vannak olyan emberek kezében, akik egyszerűen nem törődnek önmagukkal vagy egy másik ember életének értékével".

A chicagói lövöldözések száma az elmúlt két évben 66%-kal ugrott meg, és 2021-ben elérte a napi 10-et. Tavaly közel 800 gyilkosság történt a városban, ami negyedszázada a legmagasabb szám. A fegyveres erőszak idén eddig még rosszabbul áll Chicago belvárosában. A lövöldözések száma 225%-kal emelkedett a 18. kerületben, amelyhez tartozik az a McDonald's is, ahol a csütörtök esti tömegszerencsétlenség történt.

A rendőrség közölte, hogy a tömeges lövöldözés egyik gyanúsítottját őrizetbe vették, és egy pisztolyt találtak a helyszínen. Sem a feltételezett lövöldözőt, sem az áldozatokat nem azonosították. A hatóságok az áldozatok életkorát sem tüntették fel, de a Sun-Timesnak nyilatkozó szemtanúk megjegyzései arra utalnak, hogy fiatal felnőttek vagy tinédzserek voltak.

"Amikor a verekedés elkezdődött, közvetlenül mellettük voltunk" - mondta egy 18 éves nő a lapnak. "El kellett futnunk, mert nem akartam, hogy bárki rám lőjön". Hozzátette, hogy miután egy közeli kisboltba menekültek, "megfordultunk, és ők csak elkezdtek lövöldözni, lövöldözni, mint az őrültek".

Egy másik járókelő azt mondta a Sun-Timesnak, hogy az áldozatok családtagjai nehezen kaptak információt a rendőrségtől és a kórházaktól. "Ezeknek az áldozatoknak anyjuk van" - mondta.

Miközben a rendőrök a lövöldözés helyszínét biztosították, és lezárták az utcákat a McDonald's körül, több verekedést is fel kellett oszlatniuk a tömegben lévő bámészkodók között. Az étterem egyik ablaka állítólag betört a lövöldözés során.

Körülbelül 40 perccel a McDonald's-i lövöldözés után két férfi lövöldözött egymásra kevesebb mint egy mérfölddel arrébb - közölte a rendőrség. A 29 és 32 éves férfiak veszekedés után nyitottak tüzet. Mindketten kórházba kerültek sérüléseikkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.