Háború

Újabb NATO-állam akarja megakadályozni Svédország és Finnország csatlakozását

Törökország lépése után Horvátország elnöke is jobb üzletet szeretne kötni a blokkal, ha Zágráb megszavazza az északi államok meghívását.

2022.05.19 06:47ma.hu

Zoran Milanovic horvát elnök azt tervezi, hogy utasítja Mario Nobilo nagykövetet, az ország állandó NATO-képviselőjét, hogy akadályozza meg Finnország és Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez - közölte szerdán.

A hozzájárulás megtagadása a nemzetközi közösség figyelmét a szomszédos Bosznia-Hercegovinában élő horvátok problémáira irányítaná - mondta Milanovic újságíróknak. "Már korábban is mondtam, hogy a boszniai horvátok fontosabbak számomra, mint az egész orosz-finn határ" - mondta Milanovic.

Stockholm és Helsinki május 15-én hivatalosan szakított semlegességi múltjával, és kérte NATO-tagságát. Az új országok felvételéhez a blokkba azonban az összes tag egyhangú hozzájárulása szükséges.

Törökország "megmutatta, hogyan kell harcolni a nemzeti érdekekért" - mondta Milanovic, rámutatva arra, hogy Ankara addig ellenez minden olyan megállapodást, amely Svédországot és Finnországot felveszi a NATO-ba, amíg nem ítélik el a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) és a Forradalmi Népi Felszabadítási Fronttal (DHKP/C) kapcsolatban álló "terroristákat és cinkosaikat", és más engedményeket nem tesz.

"Törökország biztosan nem fog engedni, amíg meg nem kapja, amit akar" - mondta a horvát elnök.

Milanovic legutóbbi megjegyzései még jobban megterhelték az Andrej Plenkovic miniszterelnök kormányával amúgy is feszült viszonyát, akit azzal vádolt, hogy nem áll ki a horvát érdekek mellett - jelentette az N1 helyi hírügynökség.  

Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszter szerdán az állami rádiónak azt mondta, hogy Nobilo már megkapta az utasítást, hogy "hagyja jóvá Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét", és "meghatalmazást kap a jegyzőkönyv aláírására, amely a következő napokban következik".

A horvát parlament "teljesen biztos" abban, hogy ratifikálja a megállapodást - tette hozzá Grlic-Radman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.