Konfliktus

Oroszország leállította az áramszállítást Finnországba

A skandináv államba irányuló áramexport felfüggesztésére közel 10 napos fizetési késedelem után került sor.

2022.05.14 14:28ma.hu

Szombaton leállították az Oroszországból Finnországba irányuló áramszállításokat - közölte közleményében a RAO Nordic, azzal magyarázva, hogy nem kapott fizetést az országnak májusban szállított áramért.

A cég reményét fejezte ki, hogy a helyzet megoldódik. "Reméljük, hogy a helyzet hamarosan javul, és az Oroszországgal folytatott villamosenergia-kereskedelem folytatódhat" - közölte a vállalat.

Pénteken a finnországi Fingrid átviteli rendszerüzemeltető azt közölte, hogy a lépés miatt nincs veszélyben az ország áramellátása. A hálózati társaság hozzátette, hogy az Oroszországból importált villamos energia az ország teljes fogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki.

"Az Oroszországból származó villamosenergia-import hiányát úgy kompenzáljuk, hogy több áramot importálunk Svédországból, és több áramot termelünk Finnországban" - mondta Reima Paivinen, a Fingrid villamosenergia-rendszerüzemeltetésért felelős vezető alelnöke.

Áprilisban bejelentette, hogy tervezi az Oroszországból származó villamosenergia-import csökkentését a határokon átnyúló kapcsolatokban, mondván, hogy helyette többet importál Svédországból. Elemzők szerint ugyanakkor az Oroszországból történő áramvásárlás csökkentése 30%-kal növelné a finn áramárakat.

Az ország médiája arról is beszámolt, hogy Oroszország pénteken leállíthatja Finnország földgázellátását az ország NATO-csatlakozási pályázata miatt. Oroszország nem erősítette meg a híreket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.