Háború

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási lépése nem marad orosz válasz nélkül

Moszkva válasza Finnország és Svédország NATO-csatlakozására nem az érzelmeken, hanem a biztonsági tényezők elemzésén alapul majd - mondta a helyettes külügyminiszter.

2022.05.14 13:39ma.hu

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási lépése nem marad orosz válasz nélkül, de korai lenne arról beszélni, hogy ez magában foglalja a nukleáris fegyverek áthelyezését a két északi országhoz közelebb - jelentette ki Alekszandr Glusko orosz külügyminiszter-helyettes.

"Túl korai erről beszélni" - mondta Glusko pénteken újságíróknak arra a kérdésre, hogy Helsinki és Stockholm NATO-tagsága arra késztetheti-e Moszkvát, hogy atomfegyvereit a balti térségbe helyezze.

Finnország és Svédország is kimaradt a NATO-ból a hidegháború idején, de a szomszédos országok kormányai közölték, hogy a február végén indított ukrajnai orosz katonai művelet után átgondolták álláspontjukat. Médiajelentések szerint Helsinki és Stockholm a következő napokban kérheti felvételét az Egyesült Államok vezette katonai blokkba.

Az FM-helyettes rámutatott, hogy a NATO-tagsággal Finnország és Svédország "valójában lemondana... a nem nukleáris státuszáról".

"Ezek az országok részt vesznek majd a NATO nukleáris tervezőcsoportjában", annak ellenére, hogy évtizedek óta a non-proliferáció és az ilyen fegyverek megsemmisítését szorgalmazzák - mondta.

A NATO határai felé történő terjeszkedését Oroszország komoly fenyegetésnek tekinti, és az új tagok felvételét, ha ez megtörténik, Moszkva megfelelő ellenintézkedésekkel fogja fogadni - hangsúlyozta Glusko.

Az ilyen ellenintézkedésekről szóló döntések "nyilvánvalóan nem érzelmi alapon, hanem a térség biztonsági helyzetét befolyásoló összes tényező alapos és kalibrált elemzésén alapulnak majd" - mondta.

Oroszország a maga részéről nem lát okot arra, hogy Finnország és Svédország NATO-tagságra törekedjen, mivel nincsenek ellenséges szándékai ezekkel az országokkal szemben - biztosította Glusko.

A NATO tervezett újabb bővítése csak további feszültségeket fog okozni a térségben - mutatott rá a diplomata, kifejtve, hogy amint Helsinki és Stockholm tagságát jóváhagynák, a blokk azonnal azt fogja állítani, hogy "északi szárnya sebezhető..." ; Finnország felvétele azt eredményezte, hogy "a NATO és Oroszország közötti határ 1300 km-rel nő. Ezt a határt meg kell védeni, ezért további kontingenseket stb. kell oda telepíteni."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.