Gyermekvédelem

Az EU erősítené a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelmet, és gyermekbarát internetelérést szorgalmaz

Tavaly világszerte 85 millió olyan képet és videót jelentettek be a hatóságoknak, amelyek gyermekek szexuális bántalmazását ábrázolják.

2022.05.12 03:30MTI

Az Európai Bizottság javaslatcsomagot terjesztett elő a gyermekbarát internetelérés előmozdítására, hogy biztosítsa az életkornak megfelelő digitális szolgáltatásokat, valamint a gyermekek jogainak tiszteletben tartását az online térben is, emellett új szabályokat javasolt a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelem fokozására.

Az Európai Bizottság szerdán előterjesztett javaslatcsomagjának egyik elemét az a rendelet jelenti, amely a gyermekek interneten keresztüli szexuális bántalmazása elleni küzdelmet, valamint a megelőzést szolgálja.

Az uniós testület azt javasolta, hogy a tárhely-, az üzenetküldő, az e-mail-, és a chat-szolgáltatók automatizált technológia alkalmazásával ellenőrizzék felületeiken a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok terjesztését. A tagállamoknak emellett a szerzett adatok felülvizsgálatáért felelős nemzeti hatóságokat kell kijelölniük. Az illetékes hatóságok bírósági engedélyt kérhetnek a kockázatot jelentő tartalmak kivizsgálására. Az ilyen vizsgálatnak időben korlátozottnak kell lennie, és adott szolgáltatást, valamint adott típusú tartalmat kell céloznia - szögezték le.

Kiemelték: a rendszert csakis a gyermekek szexuális bántalmazásának felderítésére szabad használni, és meg kell felelnie a magánélet védelmét célzó szabályoknak. Azoknak a szolgáltatóknak, amelyek gyermekek online szexuális bántalmazását észlelték, jelenteniük kell azt a gyermekpornográfia elleni küzdelemre szakosított uniós szervnek, mely ellenőrzi a szolgáltatók jelentéseit, mielőtt - indokolt esetben - megosztanák azokat a bűnüldöző hatóságokkal és az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetével (Europol).

A szolgáltatóknak el kell távolítaniuk a jogsértő anyagot a felületeikről, valamint biztosítaniuk kell, hogy a gyermekek ne tölthessenek le olyan alkalmazásokat, melyek bármifajta kihasználásukat tehetik lehetővé.

Az uniós bizottság figyelmeztetett: a gyermekek szexuális bántalmazása széles körben elterjedt, tavaly világszerte 85 millió olyan képet és videót jelentettek be a hatóságoknak, amelyek gyermekek szexuális bántalmazását ábrázolják. Ennél jóval nagyobb azoknak az anyagoknak a száma, amelyek nem jutnak a hatóságok tudomására. A koronavírus-világjárvány tovább súlyosbította a problémát, az előző évhez képest 2021-ben 64 százalékkal nőtt a bizonyítást nyert szexuális bántalmazásokról szóló bejelentések száma.

Ugyancsak a javaslatcsomag részét képezi a gyermekbarát internetre vonatkozó új európai stratégia is. A stratégia az életkornak megfelelő digitális szolgáltatások javítása mellett arra irányul, hogy az online térben a gyermekek védelemben részesüljenek, jogaikat tiszteletben tartsák, és rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel és eszközökkel, melyek révén érvényt szerezhetnek érdekeiknek és jogaiknak. Célja, hogy a gyermekek olyan online tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, amelyek informatívak, megfelelnek az életkoruknak, és az érdekeiket szolgálják - közölte az Európai Bizottság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.