Háború

Orosz kémhajó Írország partjainál, ahol az atomtámadást szimulálták

Tényleg atomcunamival fogja elsöpörni a brit és ír szigetek Putyin?

2022.05.07 17:02ma.hu

Egy orosz kémhajót láttak tavaly Írország nyugati partjainál, ahonnan az orosz állami média pár napja halálos atomtámadást szimulált.

A Yantar nevű 110 méter hosszú orosz hajót 2021 augusztusában látták ír vizeken, hónapokkal azelőtt, hogy Putyin háborút indított Ukrajna ellen, és fenyegetni kezdte a nyugatot.

A védelmi erők akkor azt mondták, hogy tudtak a hajóról, amelyről ismert, hogy megfigyelési műveleteket végez.

Egy akkori nyilatkozatukban azt mondták: "A hajó az automatikus azonosító rendszeren keresztül sugároz, és az ír felségvizeken kívül tartózkodik. Ez a tevékenység összhangban van az ENSZ tengerjogi egyezményének (UNCLOS) a nemzetközi vizeken való áthaladásra vonatkozó szabályaival.

"A felségvizek 12 tengeri mérföldre vannak Írország partjaitól, és az UNCLOS értelmében a nyílt tengeren a kizárólagos gazdasági övezeteken belül közlekedő hajókra vonatkozóan nincs korlátozás."

A hajó hivatalosan oceanográfiai kutatóhajó, de kiterjedt megfigyelőberendezéseket hordoz, és képes kémfelszereléseket csatlakoztatni a világ internetes forgalmát bonyolító tenger alatti kábelekre.

Annak idején Donegal partjainál látták a hajót, annak a helynek a környékén, ahol az orosz állami média egy olyan nukleáris fegyver bevetését szimulálta, amely Írországot és az Egyesült Királyságot "radioaktív sivataggá" változtatná.

A britek támogatják az egyik legjobban az ukrán a katonaságot. Megtorló intézkedés elképzelhető.

Dmitrij Kiszeljov orosz tévébemondó a hét elején mutatta be egy víz alatti rakéta felbocsátását Donegal partjainál.

Putyin emberei azt mondják, hogy ez elpusztítaná a "Brit-szigeteket", de Írországot egy szóval sem említik, annak ellenére, hogy a térképek szerint minket érne elsőként a fegyver.

A műsorvezető elmagyarázta: "Egy másik lehetőség, hogy Nagy-Britanniát a tenger mélyére merítik az orosz Poisedon pilóta nélküli víz alatti járművel.

"Ez 1 km mélységben, 200 km/órás sebességgel közelíti meg a célpontot. Ezt a víz alatti drónt nem lehet megállítani. A rajta lévő robbanófej hatóereje akár 100 megatonna is lehet.

"Ennek a termonukleáris torpedónak a felrobbanása Nagy-Britannia partjainál gigantikus, akár 500 méter magas cunami hullámot okozna.

"Egy ilyen zárótűz önmagában is extrém dózisú sugárzást hordoz. Miután áthalad a Brit-szigetek felett, radioaktív sivataggá változtatja azt, ami esetleg megmarad belőlük."

Bár sokan riadót fújnak, Tom Clonan szenátor, nyugalmazott katonatiszt és biztonsági elemző szerint "rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a rakéta valóban Írország irányába induljon".

"Tudom, hogy sokan lesznek, akik ezt hallgatják, akiket ez nagyon megrémít, vagy félelmet és nyugtalanságot kelthet, de ennek az esélye rendkívül kicsi. Ez propaganda."

Egy vezető biztonsági elemző megtalálta a Poisedont hordozó orosz tengeralattjárót

A legmagasabb szintű biztonsági elemző megtalálta az írországi nukleáris fenyegetésnél használt Poisedon nukleáris fegyvert szállító orosz tengeralattjárót.

Mint ahogyan már írtuk, a hajót először 2021 nyarán küldték ki tengeri tesztelésre, és az orosz média arról számolt be, hogy fegyverteszteket hajtott végre. A vezető biztonsági elemző szerint jelenleg szárazdokkban van.

A Belgorod az a hatalmas haditengerészeti tengeralattjáró, amelynek az lenne a feladata, hogy hordozza a fegyvert, amelyet az orosz állami televízió az Egyesült Királyság és Írország elpusztításával való fenyegetésben használt.

Az ismert elemző, H. I. Sutton elmondta: "Annak ellenére, hogy az #Orosz Állami TV azzal fenyegetőzik, hogy elpusztítja az Egyesült Királyságot (és Írországot?) egy Poseidon nukleáris torpedóval, az egyetlen Poseidon tengeralattjáró valójában szárazdokkban van. Néhány nappal ezelőtti kép, de a Belgorod még mindig nem elérhető. A tengeralattjárót még nem helyezték üzembe."

Állítólag ez a legnagyobb tengeralattjáró, amelyet 30 éve építettek, és nagyobb, mint a legnagyobb nyugati tengeralattjáró, az amerikai haditengerészet Ohio-osztálya.

Teljesen logikus hogy Oroszország határaitól távol vet be inkább atom fegyvert elrettentésnek. Kérdés, éri e azonnali válaszcsapás és túléli e Föld.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.