Protokoll

Az afganisztáni tálibok betiltották a nyakkendőviseletet a diákok és tanárok számára

A női diákoknak hidzsábba kell öltözniük.

2022.05.01 18:10MTI

Az afganisztáni tálibok vezetése rendelettel betiltotta a nyakkendőviseletet az ország oktatási intézményeiben a diákok és tanárok számára - közölte vasárnap a közel-keleti kérdésekkel foglalkozó MEMRI amerikai médiakutató intézet.

A MEMRI szerint a magát iszlám Emirátusnak nevező tálib hatalom egy március 15-én keltezett levélben adott utasítást az iskoláknak, hogy a női diákok hidzsábba (a muszlim nők arcát és testét elfedő lepelbe) és iskolai egyenruhába öltözködjenek, míg a férfiaknak tilos nyakkendőt viselniük.

A radikális iszlamisták tavaly augusztusi hatalomra kerülésüket követően elkezdték bevezetni a szigorú iszlám törvénykezést és előírásokat, a többi között betiltva egyebek között a szakáll lenyírását, a divatos nyugati frizurákat és erőteljesen korlátozva a nők jogait is. A dél-ázsiai ország új vezetése arra hivatkozva, hogy a zene tiltott az iszlámban, elkezdte hangszerek megsemmisítését, munkanélküliségre ítélve nagyszámú zenészt, hangszerkészítőt és énekest. Az Afghanpaper.com helyi hírportál szerint a déli Uruzgán tartomány tálib tisztségviselői egyebek között elrendelték, hogy a kormányzati alkalmazottak az iszlám hagyományoknak megfelelően szakállt növesszenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.