Konfliktus

Izrael belbiztonsági szolgálata: a poloskának nézett dolog egy ártalmatlan alkatrész

Izrael belbiztonsági szolgálata, a Shin Bet kedden közölte, hogy a kínai nagykövetség által küldött peszáchi ajándékokban talált gyanús tárgy nem kémeszköz, ahogyan arról korábban beszámoltak.

2022.04.12 17:50ma.hu

A Shin Bet szerint a kínai nagykövetség pészahi ajándékában talált tárgy nem kémkészülék volt. A biztonsági szolgálat szerint műszaki szakértői megállapították, hogy a vizsgált darab az ajándékba kapott melegítős bögre része volt; az izraeli kínai nagykövetség közleményt adott ki, amelyben hevesen tagadta, hogy az ajándékai lehallgató eszközöket tartalmaznának.

Korábban szinte pánik tört ki, hogy egy gyanús tárgyat találtak egy Orit Farkash-Hacohen tudományos, technológiai és űrminiszter irodájába küldött termoszbögre belsejében, amelyet egy rutinszerű biztonsági ellenőrzés során fedeztek fel.
    
A Shin Bet közölte, hogy technológiai szakértői, akik megvizsgálták az alkatrészt, megállapították, hogy a tárgy a bögre része, amelyet úgy terveztek, hogy megtartsa a vákuumot és fenntartsa a hőmérsékletet.

Az izraeli kínai nagykövetség szintén közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy az ajándékok kémeszközöket tartalmaznának. "Pészah alkalmából, a diplomáciai szokásoknak megfelelően, az izraeli kínai nagykövetség ünnepi ajándékokat küldött az izraeli félnek, hogy kifejezzük barátságunkat" - közölte a nagykövetség.

"Április 12-én azonban a nagykövetség észrevette, hogy egyes izraeli médiumok olyan híreszteléseket terjesztettek, hogy az ajándékokban lévő termoszbögre "gyanús eszközt" tartalmazhat". Tény, hogy az úgynevezett "gyanús eszköz" egy getter, amely könnyen megtalálható lenne bármilyen termoszbögrékben.

"Az alaptalan pletykáknak súlyos hatása van, mivel céljuk éket verni Kína és Izrael közé, bemocskolni Kína megítélését és súlyosan félrevezetni a közvéleményt. A médiajelentések szerint az illetékes izraeli kormányhatóság 'forrásait' idézik, de az említett kormányhatóság világossá tette a nagykövetségnek, hogy nem nyilatkozott a sajtónak az üggyel kapcsolatban" - tette hozzá a közlemény.

"Arra kérjük az érintett médiumokat, hogy azonnal vonják vissza a hamis jelentéseket, ne segítsék tovább a pletykák terjesztését, és tegyenek valós lépéseket a már okozott negatív hatások megszüntetésére. Ha a médiaügynökségek ragaszkodnak az ilyen pletykák terjesztéséhez, fenntartjuk a jogot, hogy felelősségre vonjuk őket" - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.