Konfliktus

Izrael feltételezett kémeszközökre bukkant a kínai nagykövetség peszáchi ajándékaiban

A Shin Bet azt mondta, hogy vizsgálja azt a melegentartó bögrét, amely Orit Farkash-Hacohen tudományos, technológiai és űrminiszter irodájába érkezett; a minisztériumokat utasították, hogy jelentsenek minden további, kínai vagy más külföldi nagykövetségről küldött ajándékot.

2022.04.12 15:42ma.hu

Izraeli tisztviselők egy kínai nagykövetségtől kapott pészahi ajándékban egy lehallgatóeszköznek gyanúsított tárgyat fedeztek fel - jelentették kedden.

A tárgyat egy termoszbögre aljában találták, amelyet Orit Farkash-Hacohen tudományos, technológiai és űrminiszter irodájába küldtek, és egy tükrözéses biztonsági ellenőrzés során fedezték fel. Az ajándék így nem jutott el hozzá.
    
Az ország belbiztonsági szolgálata, a Shin Bet vizsgálja az esetet. A nagykövetség által átadott többi poharat további vizsgálatra begyűjtötték, és nem adják vissza a nagykövetségnek.
 
A Shin Bet arra is utasította a minisztériumok biztonsági tisztjeit, hogy jelentsenek minden, a kínai nagykövetségtől vagy más külföldi nagykövetségtől származó ajándékot, mert attól tartanak, hogy kémeszközök lehetnek bennük.

Hasonló kupák érkeztek a közlekedési minisztérium és az egészségügyi minisztérium tisztjéhez is. Más hivatalok miniszteri asszisztensei üzenetet kaptak a kínai nagykövetségtől, hogy az elkövetkező napokban további ajándékok érkeznek. Az eddig küldött ajándékok egy részében azonban nem fedeztek fel gyanús eszközöket.

Kína és Izrael általában jó kapcsolatokat ápol, és a két ország januárban a Kína-Izrael Innovációs Együttműködési Vegyes Bizottság ötödik ülésével ünnepelte a diplomácia 30 éves fennállását.
A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint Kína 2021-ben megelőzte az Egyesült Államokat Izrael legnagyobb importforrásaként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.