Háború

Kína szerint a világot fenyegető valódi veszély az USA

Az oroszországi kínai nagykövetség megosztotta a 2. világháború óta történt amerikai bombázások és inváziók listáját

2022.02.28 02:30ma.hu

Kínai diplomaták közzétettek egy listát az elmúlt évtizedek amerikai katonai kalandjairól, azzal érvelve, hogy Washington a "valódi fenyegetés" a világra nézve, mivel az EU, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a NATO és az ENSZ vezetője mind Moszkvát vádolta meg az Ukrajna elleni "indokolatlan" támadással.

Az oroszországi kínai nagykövetség szombaton újra közzétette azt a képet, amelyet eredetileg Lijian Zhao, a kínai külügyminisztérium szóvivője osztott meg a hét elején, és amely az Egyesült Államok "demokrácia-világkörútját" mutatja be. A kép számos olyan esetet felsorolva, amikor az Egyesült Államok a második világháború vége óta más országokat bombázott vagy szállt meg, megjegyezte, hogy ezek a nemzetek "a Föld népességének nagyjából egyharmadát" képviselik.

"Soha ne felejtsük el, ki az igazi fenyegetés a világra nézve" - írta Zhao a képhez.

A nagykövetség ugyanezt a feliratot tette hozzá a posztjához, de oroszul.

A követség a továbbiakban rámutatott, hogy az 1945 és 2001 közötti háborúk 81%-át az USA indította, és azzal vádolta Washingtont, hogy "olajat öntött" az ukrajnai konfliktusra.

Szombaton Zhao újabb támadást intézett Washington ellen egy olyan képpel, amelyen Washington "bombatámadásokat, szabotázst, rendszerváltási kísérleteket" sorolt fel. A diplomata a posztot a #NeverForget hashtaggel kísérte.

Kína egyike volt annak a három nemzetnek, amely tartózkodott az Oroszország Ukrajna elleni "agresszióját" elítélő ENSZ-határozat szavazásán, miután Oroszország megvétózta azt. A határozat a Kreml ukrajnai "különleges katonai műveletében" részt vevő csapatok azonnali kivonását követelte. A Bloomberg szombaton arról számolt be, hogy Kína legalább két legnagyobb állami irányítású bankja korlátozta az Oroszországtól való nyersanyagvásárlás finanszírozását, állítólag az amerikai szankciók miatti aggodalmak miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.