Uniós bíróság

Egy EU-tagállam elutasíthatja a menedékkérelmet, ha a kérelmező már megkapta egy másik tagállamban

2015-ben Ausztriában menekültstátuszt szerzett személy 2016-ban Belgiumba utazott, az ott kiegészítő védelem alá helyezett, kiskorú lányához, és menekültstátuszért folyamodott, tartózkodási engedély nélkül.

2022.02.22 13:11MTI

Az európai uniós tagállamok elutasíthatják az unión kívülről érkezők menedékkérelmét, amennyiben a kérelmezőnek egy másik tagország már menekültstátuszt biztosított - mondta ki az Európai Unió Bírósága keddi ítéletében.

A luxemburgi székhelyű testület mindazonáltal hangsúlyozta: hogy a családegyesítésre vonatkozó jogot tiszteletben kell tartani, amennyiben a kérelmező kiskorú gyermeke egy másik tagállamban került nemzetközi védelem alá.

A döntés meghozatalához az vezetett, hogy egy 2015-ben Ausztriában menekültstátuszt szerzett személy 2016-ban Belgiumba utazott, az ott kiegészítő védelem alá helyezett, kiskorú lányához, és menekültstátuszért folyamodott, tartózkodási engedély nélkül. Belgium elutasította beadványát, azzal az indokkal, hogy a felperes már megkapta a menekültstátuszt az osztrák hatóságoktól. A felperes ezt a döntést vitatta a belga bíróság előtt, az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, "a családi élet tiszteletben tartásához való jogra" és "a gyermek mindenekfelett álló érdekének figyelembevételére irányuló kötelezettségre" hivatkozva. Ebben az összefüggésben a belgiumi államtanács úgy határozott, hogy az említett lehetőség alóli kivételek esetleges fennállásáról megkérdezi az EU bíróságát.

Az uniós bíróság most kihirdetett állaspontja szerint a tagállamok elutasíthatják annak a személynek a menedékkérelmét, aki előzőleg egy másik tagországban kapott menedékjogot. Csak akkor kell az ilyen döntésektől tartózkodni, ha a menedékkérelmet biztosító tagállamban a személyt "embertelen vagy megalázó bánásmód komoly veszélye fenyegeti."

Azonban - teszik hozzá a bírák - az uniós elismerési irányelv előírja a tagállamok részére, hogy számos kedvezményt biztosítsanak - egyebek között tartózkodási engedélyt - a nemzetközi védelem alatt álló személy családtagjai számára. Ennek az egyik feltétele az, ha a személy számára egyénileg nem teljesülnek a nemzetközi védelem megszerzéséhez szükséges feltételek.

"Az a harmadik országbeli állampolgár, akinek a nemzetközi védelem iránti kérelmét egy másik tagállamban szerzett menekült jogállása miatt nem fogadják el abban a tagállamban, amelyben kiskorú gyermeke nemzetközi védelemben részesül, nem teljesíti egyénileg az első tagállamban a nemzetközi védelem megszerzéséhez szükséges feltételeket" - áll az ítéletben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.