Koronavírus-járvány

Egy anya azzal fenyegetőzött, maszk helyett töltött fegyverrel mennek iskolába a gyerekei

Egy virginiai anyát azzal vádolnak, hogy megfenyegette az iskolatanács tagjait az iskolai maszkokra vonatkozó előírások miatt.

2022.01.22 09:10ma.hu

Aktivisták egy virginiai anya letartóztatását követelik, miután úgy tűnt, hogy "töltött fegyverekkel" fenyegeti az iskolatanács tagjait a hatályos maszkrendelet miatt. A rendőrség válaszul közölte, hogy fokozza a jelenlétét a virginiai Lurayban található Page megyei általános iskolában.

Az Amelia Kingként azonosított anya a közösségi médiában nagyon felkapott lett, miután a megjegyzéseiről készült videó terjedni kezdett. A csütörtök esti iskolatanácsi ülésen készült felvételeken King látható, amint tiltakozik a diákok számára bevezetett maszkhasználati kötelezettség ellen. Mint mondta, az ő gyermekei nem fognak maszkot viselni, vagy nem mennek iskolába. Az idő vége felé közeledve már azt is állította, hogy ha az előírást érvénybe léptetik, akkor megtöltött fegyverekkel viszi a gyerekeket az iskolába.

"Nincs maszkviselési kötelezettség. A gyerekeim nem fognak hétfőn maszkban jönni az iskolába. Minden egyes fegyvert el fogok hozni, megtöltve és készenlétben" - mondta.

Amikor Kinget ezután tájékoztatják, hogy a rendelkezésére álló három percet túllépte, azt mondja a teremben, hogy "hétfőn találkozunk".

A demokrata Ralph Northam kormányzó még a mandátuma vége előtt elrendelte a maszk viselésére vonatkozó kötelezettséget a virginiai iskolákban. Az újonnan felesküdött republikánus Glenn Youngkin kormányzó január 24-i hatállyal rendelte el az országos mandátum feloldását.  

Page megye iskoláinak főfelügyelője, Antonia Fox és az iskolaszék elnöke, Megan Gordon pénteken közös közleményt adott ki, amelyben közölték, hogy a szülők ilyen jellegű fenyegetéseit "nem tűrik el", és kapcsolatban állnak a rendőrséggel.

A lurayi rendőrség pénteken közölte, hogy már kapcsolatba léptek Kinggel, mert nyilatkozata "nyilvános riadalmat" okozott. Megjelenése után e-mailben elnézést kért az iskolaszéktől is, amiért "megfogalmazta" a kijelentését, és elmagyarázta, hogy "átvitt értelemben" beszélt.

"Az elhangzott kijelentés abszolút nyilvános riadalmat okozott, a nyilatkozatot tevő szülő ezt felismerte, és azonnal kapcsolatba lépett a rendvédelmi szervekkel, hogy bocsánatot kérjen, mert a kijelentést nem úgy értette, ahogyan azt érzékelték" - írta a rendőrség, hozzátéve később, hogy King "együttműködik" a hatóságokkal.

King bocsánatkérése és magyarázkodása nem nyomta el a kritikahullámot, egyesek az FBI-tól kezdve a letartóztatáson át a hatóságokig mindent követeltek, hogy vegyék ki a gyerekeit a felügyeletéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.