Afganisztán

Sokkoló videón a 10 ártatlan ember életét követelő dróncsapás

A csapást egy Toyota Corolla ellen hajtották végre, a járműben és annak közelében tízen tartózkodtak.

2022.01.21 08:20ma.hu

A Pentagon nyilvánosságra hozott egy felvételt arról az augusztusi kabuli dróncsapásról, amelyben 10 civil, köztük hét kiskorú vesztette életét. Az akciót nem sokkal az amerikai kivonulás előtt hajtották végre.

Az amerikai védelmi minisztérium eleinte jogosnak nevezte és megvédte az akciót, ám egy belső vizsgálat során megállapították, hogy a drónok irányítói hibát követtek el.

A csapásban egy afgán férfi, Zemari Ahmadi és 9 családtagja halt meg, köztük 7 kiskorú gyermek. A jelentés szerint a drónok üzemeltetői összetévesztették az ő fehér Toyota Corollájukat egy másik járművel, amelyet az Iszlám Állam terroristái használtak.

"Ez egy hiba volt, de nem bűncselekmény vagy mulasztás" - mondta a Pentagon szóvivője a vizsgálat eredményének ismertetésekor.

Az alábbi megrázó felvételt a New York Times perelte ki az információs törvényre hivatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.