Konfliktus

Mi történik? Brit repülőgépek Németországot elkerülve szállítanak fegyvereket Ukrajnába

Két, Ukrajnába fegyvereket szállító brit C-17-es szállító repülőgép megkerülte a német légteret.

2022.01.18 14:38ma.hu

Több tízezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében, a brit védelmi miniszter szerint "telepítésük nem rutinszerű, és harckocsikkal, páncélozott harcjárművekkel, rakétatüzérséggel és rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal vannak felszerelve". Ez a felvonulás azt eredményezte, hogy Ukrajna segítséget kért a szövetségesektől, és két brit szállító repülőgép páncéltörő fegyverekkel indult Ukrajnába.

Viszont január 18-án a Royal Air Force RC-135 "Rivet Joint" hírszerző repülőgépe (egyfajta felderítő repülőgép) átrepült Németországon Ukrajnába tartva.

Nem világos, hogy a C-17-esek miért kerülték el Németországot, míg az RC-135-ös nem. Németország lehet nem engedte volna meg az átszállást területe felett a fegyverekkel megrakodott gépeknek, de mivel a britek meg sem kérdezték, ez így most nem derült ki...

Mi történt?

A brit C-17-es szállító repülőgépek jelenleg "könnyű páncéltörő" fegyvereket szállítanak Ukrajnába az Oroszország részéről "egyre fenyegetőbb" magatartás fényében.

A védelmi miniszter 2022. január 17-én az alsóházban tett nyilatkozata szerint.

"A mai naptól kezdve több tízezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében. Telepítésük nem rutinszerű, és harckocsikkal, páncélozott harcjárművekkel, rakétatüzérséggel és rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal vannak felszerelve.

Ma megerősíthetem a tisztelt Háznak, hogy Oroszország egyre fenyegetőbb magatartására tekintettel, és a jelenlegi támogatásunkon túlmenően az Egyesült Királyság új biztonsági segítségnyújtási csomagot nyújt Ukrajna védelmi képességeinek növelése érdekében.

Úgy döntöttünk, hogy könnyű, páncéltörő, védelmi fegyverrendszereket szállítunk Ukrajnának. Az ORBITAL-művelet keretében az Egyesült Királyság kis létszámú személyzete rövid ideig korai kiképzést is biztosít majd, mielőtt visszatérne az Egyesült Királyságba.

Ez a biztonsági segítségnyújtási csomag kiegészíti az Ukrajnának már meglévő, valamint az Egyesült Királyság és más európai szövetségesek és az Egyesült Államok által biztosított képzést és képességeket. Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje határait, és ez az új segélycsomag tovább növeli az erre való képességét.

Tehát, hogy világosan lássunk: ez a támogatás rövid hatótávolságú és egyértelműen védelmi célú fegyverzeti képességekre vonatkozik; ezek nem stratégiai fegyverek, és nem jelentenek fenyegetést Oroszországra nézve. Önvédelmi célokra szolgálnak, és a korai kiképzést biztosító brit személyzet a képzés befejezése után visszatér az Egyesült Királyságba".

A Berlin és Moszkva közötti diplomáciai kapcsolatok aggodalmat keltenek Washingtonban

De a hidegháborús történelem azt mutatja, hogy ez mindig is így volt.

Miközben Joe Biden amerikai elnök kormánya igyekszik visszatartani Oroszországot az ukrajnai inváziótól, kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy Németország kész-e szembeszállni Vlagyimir Putyin elnökkel.

Most már csak találgatni lehet, hogy Németország hajlandó-e kemény szankciókat bevezetni, hogy az Olaf Scholz szociáldemokrata párti kancellár vezette hárompárti koalíció mennyire lesz összetartó, és mindenekelőtt, hogy milyen álláspontot képvisel az Északi Áramlat 2 földgázvezetékkel kapcsolatban.

Németországban "a közvélemény jelentős része úgy gondolja, hogy Oroszországnak kizárólagos befolyási övezetet kellene biztosítani a gázszállítások fenntartásáért cserébe" - írta Stefanie Babst, a NATO egy korábbi magas rangú tisztviselője a Német Külkapcsolati Tanács számára írt cikkében.    

A kormány tagadja, hogy bármiféle szakadás lenne az Egyesült Államokkal Oroszország miatt. Igaz, a németek többsége szeretné, ha az Északi Áramlat 2 megkezdené a gázszállítást Oroszországból Németországba - derült ki egy január 6-án közzétett közvélemény-kutatásból. A megkérdezetteknek azonban csak 17%-a látja Oroszországot megbízható partnernek. A teljes német-orosz kereskedelem 2013-ban mintegy 90 milliárd dollárt tett ki, mielőtt Oroszország Krím annektálása szankciókat eredményezett. Ez 2020-ra a felére csökkent.

Mégis, még a német kétértelműség megítélése is arra késztet egyes elemzőket, hogy a Washingtonnal való közelgő összecsapásra figyelmeztessenek.

Egy korábbi, a jelenlegi amerikai kormányzathoz kötődő tisztviselő azonban azt mondta, aggodalomra ad okot, hogy Németország mennyire lenne partner az Oroszországgal szembeni esetleges megtorlások tekintetében. Tény, hogy Európa gazdaságilag és kulturálisan erősebben kötődik Oroszországhoz, mint az Egyesült Államok, így más a számítás - mondta Nils Schmid, az SPD külpolitikai szóvivője a német parlamentben, a Bundestagban.

"Az Egyesült Államoknak könnyű felszólítani Németországot, hogy keményebb álláspontot képviseljen" - mondta Schmid. "A Nyugatnak fel kell tennie magának a kérdést, hogy kész-e megfizetni a gazdasági árat", beleértve egy esetleges energiabojkottot is. "Jó okok szólnak ellene" - mondta.

A december 8-án hivatalba lépett koalícióban továbbra is kérdéses az orosz politikával kapcsolatos egységesség. Baerbock, a Zöldek társelnöke, a nyilvánosság előtt kritikusabb volt Moszkvával szemben, mint Scholz, akinek szociáldemokratái történelmi közelséget élveztek Oroszországhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.