Környezetvédelem

Szlovénia legkésőbb 2033-ig leállítja a szénalapú villamosenergia-termelését

Szlovéniában a sostanji széntüzelésű hőerőmű biztosítja a villamosenergia-termelés egyharmadát, míg a másik kétharmadot nagyrészt vízerőművekben és a krskoi atomerőműben állítják elő.

2022.01.13 19:59MTI

A szlovén kormány csütörtökön elfogadta azt a nemzeti stratégiát, amely szerint az ország 2033-ig leállítja a szénalapú villamosenergia-termelését, és átszervezi annak a két tartománynak a gazdasági tevékenységét, amelyben még mindig működnek aktív szénbányák - közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM).

Hozzátették: a stratégia elfogadásával hozzáférhető lesz a Méltányos Átállást Támogató Alap, amelyhez Szlovénia csaknem 250 millió euró (88,7 milliárd forint) uniós támogatást kap.

Szlovéniában a sostanji széntüzelésű hőerőmű biztosítja a villamosenergia-termelés egyharmadát, míg a másik kétharmadot nagyrészt vízerőművekben és a krskoi atomerőműben állítják elő.

A hőerőmű hatodik blokkja 2015-ben kezdte meg működését, és rekonstrukciója több mint egymilliárd euróba került. Szlovén sajtó szerint a beruházás kudarc mind gazdasági, mind környezeti szempontból. Évek óta veszteségesen működik. Tavaly csaknem négymillió tonna szén-dioxidot termelt, a kibocsátási egységek árának megkétszereződése miatt pedig egyre drágább vele áramot előállítani - írták a lapok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.