Koronavírus-járvány

Öt napra rövidül a pozitív teszt utáni elkülönítés Angliában

Egy hét alatt felére csökkent a fertőzések napi száma.

2022.01.13 19:40MTI

Öt napra rövidül az eddigi egy hétről a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában - jelentette be csütörtökön Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. Az intézkedés hétfőn lép érvénybe.

A legfrissebb kimutatás szerint alig több mint egy hét alatt a felére csökkent a Nagy-Britanniában naponta újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések száma.

Sajid Javid a londoni alsóházban tartott csütörtök délutáni tájékoztatóján elmondta: az új szabályozás értelmében az érintetteknek a koronavírus-fertőződés megállapításától számítva öt teljes napot kell karanténban tölteniük. Az ötödik és a hatodik napon ugyanakkor el lehet végezni egy-egy koronavírus-gyorstesztet, és ha mindkét szűrés eredménye negatív, az elkülönítés a hatodik nap kezdetén befejezhető.

Ha a gyorstesztek közül az egyik vagy mindkettő továbbra is pozitív, a tesztelést addig kell ismételgetni, amíg mindkét teszt negatív eredményt mutat, és ebben az esetben a két negatív tesztig továbbra is karanténban kell maradni.

Az elkülönítési időszak alapesetben változatlanul tíz nap, de a múlt hónapban a brit kormány lehetővé tette az elkülönítés befejezését a hetedik napon, ugyancsak két egymást követő negatív eredményű gyorsteszt esetén.

Ez az időszak rövidül hétfőtől a brit kormány most bejelentett intézkedése alapján öt napra.

Sajid Javid úgy fogalmazott: a lépés célja a maximális gazdasági aktivitás biztosítása az elkülönítés befejezésével járó kockázatok minimalizálása mellett.

Hozzátette: Nagy-Britannia "a legszabadabb ország" Európában a koronavírus-járvány elleni korlátozások szempontjából.

A legfrissebb adatok szerint továbbra is jelentős ütemben csökken a naponta kimutatott új koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint az elmúlt 24 órában 109 133, az utóbbi egy hétben 967 877 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte.

A heti szám több mint 300 ezerrel, 24 százalékkal alacsonyabb a múlt csütörtökön zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél, és hetek óta most először csökkent egymillió alá.

A pozitív szűrési leletek heti száma azzal együtt is csökkent, hogy folyamatosan jóval tízmillió felett jár a mozgó, egyheti időszakokban országszerte elvégzett koronavírus-szűrések száma.

A csütörtökön zárult egy héten 11 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában.

A naponta kiszűrt új fertőződések száma a múlt héten még rekordot döntött: a január 4-én zárult 24 órában 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis csütörtökön ennek éppen a fele volt az egy nap alatt újonnan azonosított fertőződések száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.