Konfliktus

Az EU elítélte, hogy Észak-Korea január 5-én és 11-én rakétákat lőtt ki

Fontos, hogy Észak-Korea teljes mértékben, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felhagyjon a tömegpusztító fegyverekkel.

2022.01.12 04:23MTI

Az Európai Unió elítélte, hogy Észak-Korea január 5-én és 11-én rakétákat lőtt ki a tengerbe keleti irányban, és kijelentette: Phenjan törekvése az illegális fegyverrendszerekre fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, valamint ellentétes a párbeszéd folytatására irányuló nemzetközi erőfeszítésekkel.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden, szóvivője útján közzétett közleményében felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely aláássa a diplomácia és a párbeszéd folytatását célzó törekvéseket.

Az EU arra szólította fel Phenjant, hogy előremutató módon reagáljon az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai készségére, és kötelezze el magát az atomfegyver-mentesítés mellett. Hangsúlyozták: az EU elkötelezett amellett, hogy Észak-Korea teljes mértékben, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felhagyjon a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták felsorakoztatását célzó törekvésével és nukleáris programjaival.

"Mindaddig, amíg Észak-Korea nem tesz eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, az EU továbbra fenntartja és szigorúan végrehajtja a korábban meghozott szankciókat, és arra bátorítja a nemzetközi közösséget, hogy ugyanezt tegye" - tették hozzá.

Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy hiperszonikus rakétával hajtott végre kísérletet, és a rakéta pontosan el is találta a 700 kilométeres távolságban kijelölt célpontot. Kevesebb mint hét nap alatt ez Phenjan volt második rakétatesztje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.