Jog

Megalakult az új Parlament Irakban

A szokásrend szerint az iraki parlament elnöke szunnita, a miniszterelnök síita, az elnök pedig kurd.

2022.01.10 08:11MTI

Mintegy három hónappal az előrehozott választások után, Irakban vasárnap megalakult az új parlament, és újraválasztották házelnöknek Mohamed al-Halbuszi szunnita politikust.

Az Irán-barát szervezetek jelentős veszteségeket szenvedtek el a reformokat követelő, hónapokon át tartó utcai tüntetések kiváltotta októberi előrehozott választásokon. Az eredményt szintén utcai tüntetéseken kérdőjelezték meg a voksoláson gyengén végzett politikai pártok támogatói.

Az iraki szövetségi bíróság decemberben jóváhagyta a választás eredményét, és megerősítette a befolyásos Muktada az-Szadr sítita hitszónok vezette pártszövetség győzelmét.

A Szadr vezette szövetség 73 képviselői helyet szerzett a 329 fős parlamentben a végeredmény szerint, jóval megelőzve a második helyezett szunnita Takadum pártot, amely 37 helyet kapott.

A 41 éves Habuszit a vasárnapi alakuló ülésen 200 támogató szavazattal választották meg a második mandátumára - jelentette az INA iraki hivatalos hírügynökség.

A szokásrend szerint az iraki parlament elnöke szunnita, a miniszterelnök síita, az elnök pedig kurd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.