Tragédia

New York történelmének egyik legsúlyosabb tűzesetében legalább kilenc gyerek halt meg - videó

A halottak között van egy négyéves gyermek is.

2022.01.10 00:05ma.hu

Egy magas lakóházban keletkezett ötös súlyosságú tűz legalább 19 ember halálát és több mint egy tucatnyi súlyos sérülését okozta New York Bronx kerületében. Sokan füstmérgezéssel kerültek kórházba.

A tűz a 19 emeletes épület harmadik emeletén tört ki vasárnap reggel. Bár az eredeti ok egyelőre ismeretlen, a tűzoltókat helyi idő szerint 11 óra körül hívták a helyszínre, és azt mondták, hogy annak a lakásnak az ajtaja, ahol a tűz keletkezett, nyitva maradt, így a tűzvész gyorsabban terjedhetett.

A helyszínről készült videókon látszik, hogy a lángok és a füst egy harmadik emeleti ablakból csaptak ki, miközben emberek másztak le a mentők által felszerelt létrán.

A városi hatóságok szerint több mint hatvan ember sérült meg, 13-an válságos állapotban kerültek kórházba. Egy, a Post által idézett lakó megjegyezte, hogy a magas halálos áldozatok száma részben a rossz tűzjelzőknek köszönhető, és azt állította, hogy "az emberek a harmadik, negyedik, ötödik emeleten addig élték mindennapjaikat, mit sem tudva arról, hogy életveszélyben vannak, amíg füstöt nem láttak".

Eric Adams polgármester a város történetének egyik legsúlyosabb tűzvészének nevezte a történteket, kijelentve, hogy annak hatása mindenki számára érezhető lesz. Daniel Nigro tűzoltóparancsnok elmondta, hogy "minden emeleten" találtak áldozatokat, és "szív- és légzésleállásban" vitték ki őket, és a helyzetet "példátlannak nevezte a városunkban".

Mintegy 200 tűzoltót küldtek a Fordham Heights negyedben keletkezett tűz ellen, mielőtt végül sikerült megfékezni a lángokat. A városi tisztviselők erőforrásokat mozgósítanak az East 181st St és a Valentine Avenue közelében lévő területre, ahol az épület található, hogy segítsenek a kitelepített lakóknak és családtagjaiknak.

A 19 halálos áldozatot követelő vasárnapi tűzvész a legsúlyosabb az elmúlt több mint három évtizedben, és a leghalálosabb azóta, hogy 1990-ben a Happy Land nevű bronxi éjszakai klubban bekövetkezett tűz 87 embert ölt meg. A váratlan tragédia mindössze néhány nappal az új év kezdete után következett be, miután az FDNY adatai szerint 2021-ben 16%-kal nőtt a tűzvészek halálos áldozatainak száma New Yorkban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.