Erőszak

Öten meghaltak, miután a rendőrök terepjárójukkal a tömegbe rohantak - videók

A tömeg elfoglalt egy utat, elzárva a forgalmat rajta, majd a biztonsági erők a legdurvább eszközökkel oszlatták fel a nem engedélyezett gyűlést.

2021.12.05 14:22ma.hu

Öt ember meghalt, miután Mianmarban a biztonsági erők egy nagysebességű terepjárót a puccsellenes tüntetők tömegébe eresztettek a délkelet-ázsiai ország legnagyobb városában, Rangunban - jelentette a helyi média.

Több tucatnyian vettek részt a vasárnap kora reggeli felvonuláson, az emberek jelszavakat skandáltak, Aung Szan Szú Kji, Mianmar megbuktatott vezetőjének portréit és egy nagy piros transzparenst vittek magukkal, amelyen az állt: "Szabadság a félelemtől".

A tömeg elfoglalt egy utat, elzárva a forgalmat rajta, majd a biztonsági erők a legdurvább eszközökkel oszlatták fel a nem engedélyezett gyűlést. A közösségi médiára feltöltött megrázó videókon látható, amint egy száguldó autó belerohan a tüntetőkbe, és a földre döngöl néhányat, aki nem tudott elmenekülni.

A szemtanúk szerint a katonák ezután kiszálltak a terepjáróból, és üldözni kezdték a szétszóródó tüntetőket, megverték és letartóztatták azokat, akiket el tudtak kapni.

Öt ember életét vesztette a gázolás következtében, míg 15 másik személyt végül őrizetbe vettek - számol be a Myanmar Now. A szemtanúk több tucatnyi sérültről is beszéltek, egyesek eszméletlenek maradtak, mások pedig fejsérüléseket szenvedtek.

"Elütöttek és elestem egy teherautó előtt. Egy katona megvert a puskájával, de én védekeztem és visszalöktem. Aztán azonnal rám lőtt, amikor cikcakkban elfutottam" - mondta a Reutersnek az egyik tüntető, akinek sikerült elmenekülnie.

Mianmart február óta zavargások sújtják, amikor a hadsereg Aung Szan Szú Kji és az ország más vezető tisztségviselőinek elfogásáról intézkedett. A múlt hónapban a 2020-as szavazás során elkövetett választási csalással vádolták őket, de visszautasították a vádakat. A választáson dolgozó nemzetközi megfigyelők szerint a választás nagyrészt szabad és tisztességes volt.

A puccsot követően emberek ezrei vonultak utcára országszerte, de erőszakos fellépésnek kellett elébe nézniük, a rendőrség és a hadsereg gyakran éles lövésekhez folyamodott a tömegek ellen.

Az AAPP fogolysegélyszervezet szerint az elmúlt tíz hónapban több mint 1300 tüntetőt öltek meg Mianmarban. A hadsereg tagadja ezeket a számokat.

A tüntetések mértéke a puccs óta csökkent, sok tüntető gerillataktikára váltott, és kisebb "flash mob" gyűléseket rendezett országszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.