Konfliktus

Elkerülhetetlen a polgárháború az USA-ban

Egy amerikai milliárdos nem túl szép jövőt jósol az országnak.

2021.12.05 10:12ma.hu

"Veszélyesen nagy a kockázata" annak, hogy az Egyesült Államok a következő 10 évben polgárháborúba csúszik az országban jelenleg tapasztalható "rendkívüli mértékű polarizáció" miatt - véli Ray Dalio milliárdos.

A világ legnagyobb hedge fund cégének alapítója november 30-án megjelent új könyvében azt írja, hogy 30 százalék az esélye egy ilyen kimenetelnek, mert jelenleg egyszerűen figyelmen kívül hagyják a kormányzás szabályait.

A belső rend/rendetlenség ciklus hat szakaszára utalva, amely polgárháborúban végződik, Dalio azt állítja, hogy az USA jelenleg az ötödik szakaszban van: rossz pénzügyi feltételek és intenzív konfliktus.

"Amikor például a szoros választásokat elbírálják, és a vesztesek tiszteletben tartják a döntéseket, egyértelmű, hogy a rendet tiszteletben tartják. Azonban, amikor a döntés ellenére a hatalomért harcolnak és nem engedik el, az egyértelműen a forradalmi változás jelentős kockázatát jelzi, a vele járó rendbontással együtt" - írta Dalio.

Megjegyezte, hogy az emberek, köztük magas rangú tisztviselők is, nyíltan kételkedtek a közelmúltbeli választások érvényességében, és kifejezték, hogy hajlandóak harcolni a meggyőződésükért.

Dalio több tanulmányt is idézett, amelyek a két politikai párt közötti növekvő érzelmi töltésű szakadékot mutatják. Így szerinte egy nemrégiben készült felmérés azt mutatta, a republikánusok 15 százaléka, a demokraták 20 százaléka szerint az országnak jobb lenne, ha az ellenzéki politikai párt többsége "egyszerűen meghalna".

Azt is mondta, hogy az Alkotmány a "leghosszabb ideje fennálló és a legjobban csodált belső rend", ami "kevésbé valószínűvé teszi, hogy elhagyják, de ha mégis, az nagyon nagy traumával jár majd".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.