Fegyverkezés

Oroszország part menti rakétarendszert telepít a Csendes-óceánon - videó

A Csendes-óceáni Flotta rakétacsapatai éjjel-nappal őrködni fognak egy távoli szigeten.

2021.12.03 06:33ma.hu

Oroszország első alkalommal telepítette a Bástya rakétarendszert a Csendes-óceánon található Matua szigetén - közölte csütörtökön az ország fegyveres ereje. A Bástya egy mobil védelmi rendszer, amely felszíni hajók elleni támadásra képes.

Matua egy lakott földterület a Kuril-szigetek közepének közelében. A második világháború után a Szovjetunió ellenőrzése alá került. Ezt megelőzően egy nagy japán támaszpontnak adott otthont. Most a csendes-óceáni katonai jelenlét növelésére irányuló orosz erőfeszítések középpontjában áll.

"A Csendes-óceáni Flotta rakétacsapatai éjjel-nappal őrködni fognak ezen a távoli szigeten, a Kuril-hát középső részén, hogy ellenőrizzék a szomszédos vízterületet és a szoros zónáit" - áll az orosz keleti katonai körzet közleményében.

A Bástya mobil parti rakétarendszer az Onyx szuperszonikus önjáró hajó elleni rakétával van felfegyverezve. Úgy tervezték, hogy minden típusú felszíni hajót megsemmisítsen.

Alekszandr Kots haditudósító a Telegram-csatornáján írva úgy jellemezte Matua szigetét, hogy ott nincs más, csak "a Szaricsev vulkán, rókák és egerek".

"A katonaság és én hosszában és szélességében felfedeztük a szigetet" - írta, megjegyezve, hogy öt évvel ezelőtt járt ott. "Az expedíció egyik célja az volt, hogy kiderítsük, hogyan kezelik a japán helyőrség vízellátását. Csatornák egész rendszere volt, betontározók az esővíznek, és így tovább. Mert ha itt bázist létesítenek, akkor vízre van szükségük. Úgy tűnik, ezt a japán rejtélyt megoldották."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.