Terrorizmus

Katonai lőszerek brutális mennyisége tűnt el

Egy jelentés feltárta az eltűnt katonai lőszerek mennyiségét.

2021.12.03 02:30ma.hu

Bár az amerikai hadsereg minden haderőnemében kitart amellett, hogy a robbanóanyagoknak csak egy elenyésző százaléka vész el vagy lopják el a készleteikből, az AP vizsgálata szerint a gránátok, a C4-esek, sőt a rakéták eltűnése gyakran figyelmen kívül marad.

Miközben 2010 óta több mint 2000 katonai lőfegyver eltűnését vizsgálták, az eltűnt robbanóanyagoknak is utána néztek. A csütörtökön közzétett jelentés szerint az amerikai hadsereg 1900 esetet tartalmazó listával tért vissza, amelynek "körülbelül a felét" állításuk szerint megtalálták, illetve a lőszerek 99,999984%-áról megfelelő elszámoltathatóságot tartottak fenn.

A légierő azt mondta, hogy a kérdéses évek során mintegy 23 kg C4-es robbanóanyagot, több mint 244 méter detonációs zsinórt és "több tucat" 40 mm-es páncéltörő gránátot veszített el.

A haditengerészet szerint csak 20 kézigránátot loptak el tőlük, és ezek közül 18-at meg is találtak. Amikor azonban azzal a bejelentéssel szembesültek, hogy 2012-ben további 24 eltűnt egy hajó fegyvertárából, azt mondták, hogy az eset túl van a 2 éves nyilvántartási kötelezettségen.

A hadsereg 1066 TNT-vel vagy C4-gyel kapcsolatos incidenst sorolt fel, de nem tudta megadni az eltűnt robbanóanyagok mennyiségét. A többi bejegyzés tüzérségi és aknagránátokat, rakétákat, kézi- és 40 mm-es gránátokat, valamint taposóaknákat érintett.

A tengerészgyalogság adatai "túlságosan tisztázatlanok" voltak a pontos számbavételhez. Az AP elemzése szerint "több ezer" páncéltörő gránát és több száz kiló robbanóanyag veszett el vagy loptak el. Az USMC szerint "néhányat" később visszaszereztek, és a jelentések "gyakran" emberi hibákból adódnak, például a leltár rosszul számolt vagy nem megfelelő dokumentációból.

Az AP által leírt egyik konkrét esetben egy őrmester Camp Lejeune-ben 2016 nyarán kezdte el a megmaradt C4-eseket elvinni, mert polgárháborútól tartott, ha Hillary Clinton nyeri az elnökválasztást. Donald Trump győzelme után 10 tömbnyi, körülbelül 13 kilogramm súlyú robbanóanyagot ásott el otthona hátsó kertjében.

"A zavargások, a fegyverek lefoglalásáról szóló beszéd, láttam, hogy ez az ország egy ijesztő, ismeretlen jövő felé halad" - írta később Travis Glosser őrmester az NCIS nyomozóinak tett hétoldalas nyilatkozatában. "Egyetlen dolog járt a fejemben, és csakis egyetlen dolog, megvédem a családomat és az alkotmányos jogaimat". Véletlenül bukkantak rá.

Egy másik tengerészgyalogos őrmester egy kiképzési gyakorlat után hazavitt egy fel nem robbant anyagokkal teli hátizsákot - és azt egy csapat helyi tinédzser találta meg, akik 2018-ban betörtek a házba.

Az AP által ismertetett további esetek között volt egy gyakorlórakéták ellopása a texasi Fort Hoodból, egy 2013-as lopás 36 rúd TNT-vel a Fülöp-szigeteki Clark légibázisról, valamint egy közlegény a virginiai Quanticóban, aki robbanóanyagokkal és detonátorokkal teli konzerveket lopott el. Ugyanezen a bázison egy másik tűzszerész négy repeszgránátot vitt haza úgy, hogy tévesen úgy jelentette be őket, mintha kiképzés közben robbantak volna fel.

Egy másik 2018-as incidens során a nyomozók négy tömb C4-et és detonációs zsinórt, valamint nyolc 40 mm-es gránátot találtak egy volt tengerészgyalogos coloradói otthonában. A férfi a georgiai Kings Bayben lévő nukleáris meghajtású tengeralattjárókat őrizte, ahonnan a tárgyak származtak. További hat ember vallotta magát bűnösnek, miután a nyomozás során kiderült, hogy további 23 kg műanyag robbanóanyagot loptak el erről a bázisról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.