Gyász

Elhunyt 102 évesen Miroslav Zikmund világhírű cseh utazó

"A legendás cseh utazó, író, fotós és filmes utolsó utazására indult december 1-jén."

2021.12.02 18:52MTI

Elhunyt 102 évesen Miroslav Zikmund, a világhírű cseh világjáró, akinek Jirí Hanzelkával közös útleírásai magyarul is megjelentek.

"A legendás cseh utazó, író, fotós és filmes utolsó utazására indult december 1-jén" - jelentette be a zlini Délkelet-moráviai Múzeum. Zikmund néhány napja került kórházba Prágában, búcsúztatása városában, Zlinben lesz.

Zikmund a 2003-ban elhunyt Jirí Hanzelkával együtt az ötvenes évektől kezdve a világ több mint 80 országát utazta be. A páros kéttucatnyi útirajzot írt, amelyek jelentős része számos nyelven, köztük magyarul is megjelent és nagy sikert aratott. Továbbá több száz rádióriportot, mintegy 150 rövid- és négy egész estét betöltő útifilmet is készítettek.

A Zikmund-Hanzelka-kettős Tatra gépkocsin utazva világszerte népszerűsítette az egykori Csehszlovákiát.

1968 után mindkét utazó hosszú évekre "feketelistára" került, miután nyíltan elítélték a Varsói Szerződés hadseregeinek bevonulását a szocialista Csehszlovákiába. A szocialista rendszer 1989-es bukása után idős koruk miatt már csak néhány közös utat valósítottak meg.

Václav Havel volt cseh köztársasági elnök 1999-ben államdíjjal tüntette ki Miroslav Zikmundot és Jirí Hanzelkát. Zikmundot 2014-ben díszdoktorrá avatta a zlíni Tomás Bata Egyetem.

Magyarul megjelent útleírásaik között szerepel az Afrika az álmok világában és a valóságban (1954), A Kordillerákon át (1958), A fejvadászok földjén (1959), a Két óceán között (1960), a Fordított félhold (1962), A folyón túl van Argentína (1962), az Ezerkétéjszaka (1968), a Világrész a Himalája alatt (1971).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.