Koronavírus-járvány

Eddig mintegy hatvan fertőzöttet mutattak ki omikron variánssal az EU 11 tagállamában

Szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy a vírusmutáció már jóval szélesebb körben elterjedt a hivatalosan ismertnél.

2021.12.01 18:45MTI

Eddig mintegy hatvan fertőzöttet mutattak ki a koronavírus új, omikron nevű variánsával az Európai Unió 11 tagállamában - közölte szerdán az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Összesen 61 ismert eset van eddig, a legtöbb Hollandiában (16), Portugáliában (14) és Németországban (9). Dániában a helyi egészségügyi szervek legfrissebb jelentése szerint hatra emelkedett azok száma, akik szervezetében kimutatták a koronavírus omikron nevű változatát. Olaszországban négy, Svédországban és Ausztriában három-három, Belgiumban és Spanyolországban kettő-kettő, Csehországban egy, illetve a Franciaországhoz tartozó Réunion szigeten is eddig egy ismert esetről tudnak.

Szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy a vírusmutáció már jóval szélesebb körben elterjedt a hivatalosan ismertnél.

Oliver Keppler, a müncheni Max von Pettenkoffer virológiai intézet vezetője szerint turisták már hetek óta terjeszthetik a potenciálisan fertőzőbb vírusváltozatot.

Eddig a vírusmutációval megfertőződött személyek egyikénél sem léptek fel súlyos tünetek, illetve ehhez köthető haláleset sem történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.