Koronavírus-járvány

Ausztriában december 11-ig meghosszabbították az egészségügyi zárlatot

Az intézkedések ellenére nagyon megemelkedett a koronavírus okozta új fertőzések száma.

2021.12.01 14:29MTI

Ausztriában szerdán december 11-ig meghosszabbították az egészségügyi zárlatot, a korábban tervezettnek megfelelően, mivel az intézkedések ellenére nagyon megemelkedett a koronavírus okozta új fertőzések száma.

Egy parlamenti bizottság kedden jóváhagyta az országban november 22-én kezdődött, negyedik országos járványügyi zárlat meghosszabbítását - jelentette szerdán az APA osztrák hírügynökség. A parlamenti bizottsági döntésre azért volt szükség, mert egyes járványügyi intézkedéseket csupán tíz napra lehet elrendelni.

A rendelkezés szerint csütörtöktől az alapvető fontosságú üzleteknek, amelyek eddig este 9 óráig nyitva tarthattak, este 7 órakor be kell zárniuk. A szabályok ugyanakkor lehetővé teszik a karácsonyfák árusítását.

A kormány az egészségügyi zárlat meghosszabbítását azzal indokolta, hogy megnőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és a súlyosan érintett régiók kórházai pedig arra figyelmeztettek, hogy az intenzív osztályok elérik kapacitásuk határát.

A hatóságok korábban azt ígérték, hogy első európai országként február 1-jétől kötelezővé teszi a védőoltásokat.

A most elrendelt zárlat értelmében az emberek csak meghatározott okokból hagyhatják el otthonukat, élelmiszert vásárolhatnak, orvoshoz mehetnek vagy sportolhatnak. A bölcsődék és az iskolák nyitva maradtak azok számára, akiknek szükségük van rájuk, de a szülőket arra kérték, hogy ha lehetséges, tartsák otthon a gyermekeket.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár november közepén még azt prognosztizálta, hogy a lezárást tíz napig tart majd, és legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

Az ország hétnapos fertőzöttségi rátája csökkenni kezdett. Kedden 894,2 eset jutott százezer lakosra, szemben a zárlat kezdetének napján tapasztalt több mint 1100 esettel.

A beoltatlanok számára már ezen a héten bevezettek korlátozásokat, ám a fertőzöttek száma ennek ellenére sorra megdönti a napi rekordokat. A két legsúlyosabban érintett tartományban, Salzburgban és Felső-Ausztriában már korábban elrendelték a lezárást.

Ausztriában Nyugat-Európához képest viszonylag alacsony a beoltottsági arány, a lakosság alig 67 százaléka van teljesen beoltva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.