Illegális bevándorlás

Frontex: továbbra fokozódó nyomás nehezedik az EU külső határaira

A Nyugat-Balkán országaiban az év első tíz hónapjában közel 49 ezer illegális határátlépést jelentettek.

2021.11.24 02:30MTI

A főbb migrációs útvonalakon továbbra is emelkedik az Európába irányuló illegális határátlépések száma, a migrációs nyomás legjelentősebb, növekedését a nyugat-balkáni útvonalakon jelentették - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) kedden.

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint az év első tíz hónapjában mintegy 160 ezren kíséreltek meg az Európai Unió területére jutni, 70 százalékkal többen, mint egy évvel ezelőtt és 45 százalékkal többen 2019 első tíz hónapjához képest.

Az októberi migrációs adatokat rögzítő jelentés arról számolt be, hogy a hónap folyamán az illegális határátlépések száma megközelítette a 22 ezer 800-at, ami 30 százalékkal több az előző év azonos hónapja adatainál, amikor a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorú határkorlátozások voltak érvényben.

A Nyugat-Balkán országaiban az év első tíz hónapjában közel 49 ezer illegális határátlépést jelentettek. A feljegyzett illegális határátlépések száma októberben 9 ezer volt, ez 140 százalékkal több mint egy év évvel ezelőtt és 810 százalékos növekedést jelent 2019 októberéhez képest. Az esetek többségében szíreket, marokkóiakat és afgánokat állítottak elő a régióban.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő útvonalon az előző év azonos időszakához képest szeptemberben közel 6240 illegális határátlépés történt, 85 százalékkal több, mint az előző év azonos hónapjában, és 185 százalékkal haladja meg a 2019-es adatokat. Az év első tíz hónapjában mintegy 55 ezer illegális határátlépőt vettek nyilvántartásba ezen a migrációs útvonalon. A bevándorlók között főként marokkóiak és szub-szaharai régió országainak állampolgárai voltak.

Az Európai Unió keleti határainál nemréiben jelentkezett, főként Lengyelországot és Litvániát érintő migrációs nyomással kapcsolatban az uniós ügynökség azt írta, január és október között legalább nyolcezren próbáltak meg az unió területére jutni Fehéroroszországon keresztül. Tizenötször annyian mint 2020 első tíz hónapjában. Az EU Fehéroroszországgal közös határszakaszán októberben legkevesebb 600-an kíséreltek átjutni a zöldhatáron. A migránsok legtöbbje Afganisztánból és Szíriából érkezett.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében húzódó, Spanyolországot érintő migrációs útvonalon októberben, az előző év adatainál 42 százalékkal több, mintegy 1600 illegálisan érkezőről számoltak be a hatóságok. Ezen a migrációs útvonalon az év első tíz hónapjában 16 ezret meghaladó volt a feljegyzett illegális határátkelők száma. Ez 14 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ezen az útvonalon elsősorban algériaiak és marokkóiak próbáltak Európába jutni.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország tengeri és szárazföldi határán a múlt hónapban mintegy 2600 illegális határátkelési kísérletet észleltek, 40 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. Ezen a migrációs útvonalon az év első tíz hónapjában közel 16 ezer határsértést jelentettek, ez 11 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. Itt főként szír, török és kongói állampolgárok próbáltak bejutni az EU területére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.