Dél-Korea

Elhunyt Cson Tu Hvan, Dél-Korea egykori katonai diktátora

Az egykori tábornok 1979-ben került hatalomra katonai puccsal, egy évvel később vérbe fojtott egy demokráciapárti tömegtüntetést Kvangdzsuban.

2021.11.23 10:53MTI

Elhunyt kilencvenéves korában kedden Cson Tu Hvan, Dél-Korea egykori katonai diktátora.

A tájékoztatás szerint Cson Tu Hvan nyugat-szöuli otthonában hunyt el hosszan tartó krónikus betegsége következtében.

Az egykori tábornok 1979-ben került hatalomra katonai puccsal, egy évvel később vérbe fojtott egy demokráciapárti tömegtüntetést Kvangdzsuban. Hivatalos adatok szerint a karhatalmi intézkedések következtében több mint kétszázan vesztették életüket és 1800-an sebesültek meg. 1988-ig töltötte be az államfői tisztséget, amelynek során kemény kézzel irányította országát. A túlkapások és a politikai másként gondolkodók elnyomása mellett elnökségéhez gazdasági fellendülés is kötődött.

Cson Tu Hvan a diákság vezette, demokratikus reformokat követelő országos tüntetési hullám nyomán kényszerült lemondani.

1996-ban a 17 évvel korábbi katonai államcsínyben és egy kvangdzsui tüntetés elfojtásában játszott szerepéért, árulás vádjával halálra ítélték. A döntést később életfogytiglani börtönre enyhítették, míg végül a következő évben kegyelmet kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.