Ausztria

Az osztrák parlament megfosztotta Sebastian Kurzot a mentelmi jogától

Korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot a volt kancellár ellen.

2021.11.19 10:18MTI

Az osztrák parlament megfosztotta mentelmi jogától csütörtökön Sebastian Kurz volt kancellárt, aki ellen korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot.

A döntést maga Kurz és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai is támogatták arra hivatkozva, hogy szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről. A volt kancellár mindazonáltal képviselőként folytatja munkáját, továbbra is az ÖVP, illetve a párt parlamenti frakciójának vezetője.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.