Koronavírus-járvány

Hírtelevízió: Romániában felelősségáthárítás is hátráltatja a diákok tesztelésének megkezdését

Az egészségügyi tárca az oktatási minisztériumra bízta, hogyan szervezi meg a több mint hárommillió diák koronavírus-szűrését.

2021.11.17 15:31MTI

Romániában a minisztériumok közötti felelősségáthárítás is hátráltatja a diákok rendszeres tesztelésének megkezdését - állapította meg szerdán a Digi24 hírtelevízió, miután az egészségügyi tárca az oktatási minisztériumra bízta, hogyan szervezi meg a több mint hárommillió diák koronavírus-szűrését.

Az egészségügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a nyálmintát használó antigén gyorsteszt bárhol elvégezhető, a tesztelés nem minősül orvosi beavatkozásnak, nem igényel szakképesítést. A tárca emlékeztetett: a gyorsteszten alapuló szűrés iskolai bevezetését az oktatási minisztérium szorgalmazta még februártól kezdődően, így jogosult a tesztek felhasználásának módjáról is dönteni.

Az egészségügyi tárcától Sorin Cimpeanu oktatási miniszter kért nyilvános állásfoglalást, miután a pedagógus-szakszervezetek lázongásával szembesült, amelyek szerint nem lehet a tanítók és tanárok feladatává tenni a diákok heti kétszeres tesztelését.

A járvány negyedik hullámának tetőzése idején Romániában kéthetes kényszervakációra küldték a diákokat, múlt héten pedig - az akkori, csaknem 8 ezrelékes országos fertőzési ráta ellenére - az iskolák több mint kétharmadában jelenléti oktatással folytatódott a tanév. Az oktatási minisztérium arra hivatkozva engedélyezte a tanulók visszatérését az iskolapadokba - azokban a tanintézményekben, ahol a pedagógusok átoltottsága meghaladja a 60 százalékot -, hogy a tanulók rendszeres antigén tesztelésével fogják megelőzni a fertőzési gócok kialakulását.

Romániában az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) még október elején jóváhagyta a diákok szűrésére használt 70 millió koronavírus-nyálteszt beszerzését, a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt azonban ezek leghamarabb a hét végén vagy a jövő hét elején érkezhetnek meg az iskolákba.

A témáról kialakult társadalmi vita során most az a megoldás körvonalazódott, hogy a teszteket kiosztják a diákoknak, és a tesztelést a szülőkre bízzák, annál is inkább, mivel sokan vitatták az oktatási miniszter azon álláspontját is, miszerint nincs szükség szülői beleegyezésre ahhoz, hogy az iskolában noninvazív koronavírus-tesztelésnek vessék alá a diákokat.

Romániában a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése is a járvány további lassulását jelzi: a jelentés kiadása előtti 24 órában 3535 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ami több mint 40 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. A GCS szerdai összegzése szerint az utóbbi 24 órában 299 koronavírusos beteg vesztette életét, ami 15 százalékkal marad el a kéthetes mozgóátlagtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.