Ünnep

Megtapsolta a tömeg a lengyel határőröket a varsói Függetlenség Menetén

A november 11-én tartott függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep.

2021.11.11 17:50MTI

Tömegek ünnepelték csütörtökön Varsóban a Függetlenség Napját a hagyományos meneten, melynek elején a szervezők felkérésére a résztvevők hatalmas tapssal köszöntették a migrációs nyomásnak kitett lengyel-fehérorosz határon szolgáló rendvédelmi erőket.

A szervezők szerint a meneten mintegy 150 ezren vettek részt.

A november 11-én tartott függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 évi felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát.

Az ebből az alkalomból a nemzeti körök által hagyományosan szervezett menet elején a főszervező, Robert Bakiewicz hazafias kötelességnek nevezte a határőrségnek kifejezett támogatást, és megkérte a résztvevőket, hogy tapsolják meg a fehérorosz határon szolgálatot teljesítő határőröket és katonákat. A tömeg tapssal reagált, és azt skandálta: "köszönjük!".

A résztvevők - köztük sok kisgyermekes család - lengyel nemzeti zászlók tömege alatt, hazafias jelszavakat hangoztatva vonultak át a belvárosi Poniatowski hídon a Visztula túlsó partjára, a Nemzeti Stadionhoz, ahol véget ért az ünnepség.

A rendezvényt a rendőrség és önkéntes rendfenntartók biztosították, miután az előző években időnként provokációk történtek. Az idei rendezvény incidensek nélkül zajlott, a menet útvonalán megjelenő kisebb baloldali ellentüntetéseket a rendőrség elkülönítette a tömegtől.

A menetet idén állami rendezvényként tartották meg a Veteránok és Üldözöttek Ügyei Hivatalának védnökségével. Az ellenzéki varsói főpolgármester, Rafal Trzaskowski ugyanis korábban formális okokra hivatkozva nem engedélyezte az eredetileg civil akciót.

A varsói Függetlenség Menete a legnagyobb részvételű lengyelországi ünnepi rendezvény volt, de országszerte tartottak megemlékezéseket.

A délben lezajlott varsói központi ceremónián Andrzej Duda elnök beszédében felidézte a lengyel államiság történetét és a függetlenségi harcokat, hangsúlyozva: a hazafiság ma nemcsak a hazáért végzett munkát és a történelmi emlékezet ápolását jelenti. "Eljött az ideje annak is, hogy meg kell védeni a hazát" - jelentette ki, hozzátéve: ezt szerencsére most nem fegyverrel a kézben kell tenni, de védeni kell az országhatárt "a fehérorosz rezsimnek Lengyelország és az Európai Unió ellen irányuló hibrid akciói" ellen.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság csütörtök este Krakkóban rendezi saját megemlékezését Jaroslaw Kaczynski pártelnök, kormányfőhelyettes, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő részvételével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.