Koronavírus-járvány

Elhunytak sokkoló fotóival próbálja oltásra ösztönözni a lakosságot a cseh egészségügyi tárca

A megdöbbentő fotókat hasonló szlogenekkel is ellátták, például: "Elhitte a téves információkat", "Úgy vélte, jobb még várni", "Állandó kifogásokkal élt".

2021.11.10 13:38MTI

A koronavírus okozta Covid-19 betegségben haldokló, illetve elhunyt személyek sokkoló fényképeivel próbálja ösztönözni az oltakozást a cseh egészségügyi minisztérium.

A tárca kimutatása szerint a 10,7 milliós Csehország felnőtt lakosságának 68 százaléka kapott már oltást, míg a hivatalos kormányzati cél a 75-80 százalékos átoltottság elérése.

"A kampány, ahogy a kormányfő fogalmazott, brutális, de realista lesz. Megmutatja, hogyan néznek ki a páciensek, akik nem akarták magukat beoltatni, és az intenzív osztályon végezték" - nyilatkozott Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerdán Prágában újságíróknak.

"A kampány realista, mert eddig nem mutattuk meg az embereknek, hogy mit tud a Covid. Sokan ezért nem a tényeknek, hanem a hamis információknak hittek" - jelentette ki Martina Koziar Vasáková miniszterhelyettes. Véleménye szerint a pandémia még legalább egy évig jelen lesz a cseh emberek életében.

Daniel Köppl, a tárca szóvivője megerősítette, hogy hiteles és hivatalos felvételekről van szó. "Több száz képből válogattuk ki azt a tizenkettőt, amelyet a kampányban felhasználunk" - közölte a szóvivő. Szerinte nagyon ügyeltek arra, hogy egyetlen képen se lehessen látni az arcot, illetve beazonosítani az illető pácienst.

A megdöbbentő fotókat hasonló hangulatú szlogenekkel látták el, például: "Elhitte a téves információkat", "Úgy vélte, jobb még várni", "Állandó kifogásokkal élt".

A sajtóban, a portálokon és a közösségi hálózatokon megjelent képek nagy visszhangot váltottak ki a lakosság körében, sokan azonban bírálják a kedden indult kampányt. Vojtech Petrácek, a prágai Műszaki Főiskola rektora a miniszternek írt nyílt levelében agresszívnek és erkölcstelennek nevezte a kampányt, amely szerinte inkább elrettenti, semmint oltásra ösztönzi az embereket.

Csehországban szerdáig 31 229-en hunytak el a Covid-19 szövődményeiben. A kórházakban jelenleg 3295 beteget ápolnak, közülük 486-an súlyos állapotban vannak. Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma az utóbbi napokban gyorsan emelkedik. Kedden mintegy százezer szűrés közül 14 500 hozott pozitív eredményt, március közepe óta ez a legmagasabb szám. A halálos áldozatok napi száma az utóbbi időben 30-50 között mozog.

Kedvező, hogy növekszik a lakosság érdeklődése az oltás iránt. Kedden 41 ezer adagot adtak be az orvosok. A koronavírus elleni oltás mindkét adagját eddig 6,2 millióan kapták meg. A harmadik, megerősítő oltást eddig 420 ezren vették fel - derül ki az egészségügyi tárca honlapján közölt nyilvántartásból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.