Koronavírus-járvány

Romániában az iskolák és óvodák 68 százalékában kezdődött újra a jelenléti oktatás

A járvány negyedik hulláma miatt elrendelt kéthetes kényszervakáció után.

2021.11.08 13:04MTI

Romániában az iskolák és óvodák 68 százalékában kezdődött újra a jelenléti oktatás hétfőn, a járvány negyedik hulláma miatt elrendelt kéthetes kényszervakáció után.

Az oktatási és az egészségügyi ügyvivő miniszterek közös, pénteki határozata értelmében azok az iskolák, óvodák nyithatták meg kapuikat, amelyekben a pedagógusok és a kisegítő személyzet legalább 60 százaléka megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

Sorin Cimpeanu oktatásügyi miniszter a tanügyi alkalmazottak oltottságában élen járó megyék között elsősorban dél-romániai megyéket említett. Erdélyből csak Kolozs megye került be az első öt megye közé a tanárok átoltottsága szerinti rangsorban.

Amint a Krónika erdélyi magyar napilap közölte: a székelyföldi megyék a sereghajtók között találhatók. Kovászna megyében 84 tanintézetből csupán 15-ben kezdődött jelenléti oktatás. Hargita megye 140 tanintézetéből 65 fogadhatta hétfőn az iskolapadokba visszatérő diákokat. Maros megye 186 oktatási intézménye közül viszont csak 36-ban kényszerültek online oktatásra. A többiben az alkalmazottak átoltottsága meghaladta a küszöbértéket. A tanfelügyelőségek honlapján közölt adatok szerint Székelyföldön a román tannyelvű iskolák személyzetének az átoltottsága magasabb.

Az oktatási miniszter bejelentése szerint az iskolák által péntekenként közölt oltottsági adatok alapján dől majd el, hogy a következő héten a tantermekben vagy az interneten keresztül folytatódik az oktatás.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) aggasztónak és hátrányosan megkülönböztető jellegűnek ítélte azt, hogy az iskolai oktatás újrakezdésének egyedüli feltételeként az iskolai személyzet beoltottsági arányát határozták meg. Az RMPSZ felhívta a figyelmet, hogy számos olyan település van, ahol a fertőzöttségi ráta nagyon alacsony, a diákok mégsem térhetnek vissza az iskolába a tanügyi alkalmazottak oltatlansága miatt.

A szakmai szervezet közölte: a pedagógusok csoportja az egyedüli szakmai-társadalmi kategória, amely esetében jogi eszközöket alkalmaznak az oltakozási kedv növelése érdekében.

"Úgy gondoljuk, hogy ezzel a döntéssel elsősorban nem a beoltottsági arány növekedését váltják ki, hanem tovább mélyítik azt a szakadékot, amely a pedagógusok társadalmi megbecsülése terén keletkezett a világjárvány beköszöntétől kezdődően" - olvasható az RMPSZ állásfoglalásában.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a közösségi oldalán fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy az iskolakezdés tovább mélyítette azt a törésvonalat, amely az oltáshoz való viszonyulás mentén megosztotta a társadalmat. Arra kérte az embereket, hogy tiszteljék egymás véleményét, még akkor is, ha nem egyezik a sajátjukkal, és tegyenek meg mindent a vírus terjedésének a megfékezése érdekében, tartsák tiszteletben a hatósági intézkedéseket.

Romániában a hét végén tovább lassult a vírus terjedése. A hivatalos adatok szerint az elmúlt héten mintegy 32 százalékkal kevesebb új koronavírusos esetet jegyeztek, mint a korábbi héten. A halálesetek heti összesítése is a tetőzés jeleit mutatja. Az elmúlt héten két százalékkal kevesebb ember halt meg a járvány következtében, mint a megelőző héten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.