Bűnügy

Hordókba rejtett kokaint foglalt le a hongkongi rendőrség

Az eset a város eddigi második legnagyobb kokainfogásának számít.

2021.11.08 11:44MTI

Hordókba rejtett kokainszállítmányt foglalt le a rendőrség Hongkongban - jelentette hétfőn a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap, amely szerint az eset a város eddigi második legnagyobb kokainfogásának számít.

A kábítószerre egy helyi logisztikai vállalat által kezelt, Brazíliából érkező szállítmány vizsgálatakor bukkantak a rendőrök pénteken. A Sao Paulóból hajón szállított két konténer összesen 256 hordót tartalmazott, amelyeket eredetileg fagyasztott gyümölcslé tárolására használtak. A hordók közül hét azonban 508 csomagba porciózott, összesen 610 kilogramm súlyú kokaint rejtett.

Hétfői sajtótájékoztatóján a rendőrség a drogszállítmány értékét 620 millió hongkongi dollárra (24,7 milliárd forint) becsülte.

A szállítmánnyal összefüggésben szombaton őrizetbe vettek egy 28 éves férfit.

A rendőrökben az keltett gyanút, hogy bár a szállítás idejére mínusz 18 fokos hőmérsékletet írtak elő, a Hongkongba érkezést követően a szállítmány címzettjei jelezték, hogy a szállítás végső szakaszában, illetve a raktározáskor nincs szükség hűtött környezetre. A szállítás költsége ráadásul jelentősen meghaladta a jelentett áru értékét. További árulkodó jel volt, hogy a tároláshoz fémhordókat használtak, holott a fagyasztott gyümölcsleveket és hasonló árucikkeket jellemzően műanyag hordókban szállítják. A rendőrség szerint a fémtartályokkal a csempészek szándékosan a hatóságok munkáját kívánták nehezíteni, ezek átvilágításához ugyanis hatékony röntgengépekre van szükség, kézi átvizsgálásuk pedig sokkal időigényesebb - írja az SCMP.

Hongkongban az eddigi legnagyobb mennyiségű kokainszállítmányt áprilisban foglalták le. A 700 kilogramm kábítószer értékét 900 millió hongkongi dollárra (35,9 milliárd forint) becsülték.

A hongkongi törvények szerint a kábítószercsempészésért kiszabható, maximális büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés és 5 millió hongkongi dolláros (199 millió forint) pénzbírság lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.