Konfliktus

Pentagon: Kína tele van nukleáris robbanófejjel

Kína sokkal gyorsabban halmoz fel atomfegyvereket, mint korábban gondolták.

2021.11.04 11:02ma.hu

Kína sokkal gyorsabban gyarapítja nukleáris arzenálját, mint azt Washington egy évvel ezelőtt gondolta - áll a Pentagon új jelentésében, amely szerint Peking az évtized végére legalább 1000 nukleáris robbanófejjel fog rendelkezni.

A védelmi minisztérium a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) háborús potenciáljáról szóló legújabb értékelését a Kínai Népköztársaságot érintő katonai és biztonsági fejlemények című éves jelentésében tette közzé.

"A PLA nukleáris terjeszkedésének gyorsuló üteme lehetővé teheti, hogy a KNK [Kínai Népköztársaság] 2027-re akár mintegy 700 hordozható nukleáris robbanófejjel rendelkezzen" - ismertette a jelentés főbb részleteit a Pentagon egyik tisztviselője.

A jelentés pedig azt állítja, hogy a KNK 2030-ra valószínűleg legalább 1000 nukleáris robbanófejjel kíván rendelkezni - ami meghaladja azt a tempót és méretet, amelyet a 2020-as Kína katonai erejéről szóló jelentésben előre jeleztek.

A tavalyi jelentés azt állítja, hogy Kína meglévő nukleáris robbanófej-készlete "az alacsony 200-as számban" volt, és azt vetítette előre, hogy ez a szám a 2020-as évek során legalább megduplázódik.

Az USA Kínára stratégiai riválisként tekint a világszíntéren. Az országok egymást vádolják azzal, hogy feszültséget szítanak Tajvan és a tágabb dél-kínai-tengeri térség körül.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerdán azt mondta, hogy az amerikai erők "abszolút képesek" Tajvan megvédésére, ha Peking megpróbálná elfoglalni a szigetet.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin a szokásos sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Pentagon jelentése "figyelmen kívül hagyja a tényeket és tele van előítéletekkel".

Wang az Egyesült Államokat "a világ legnagyobb nukleáris fenyegetésének forrásaként" jellemezte, mivel "a világ legnagyobb és legfejlettebb nukleáris arzenáljával" rendelkezik.

A diplomata hozzátette, hogy "amíg egyetlen ország sem használ nukleáris fegyvereket Kína ellen, addig nem fenyegeti Kína nukleáris fegyvere".

Az amerikai külügyminisztérium szerint Washington készlete 2020 szeptemberében 3750 nukleáris robbanófejből állt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.