Egyenlőség

Az amerikai külügyminisztérium kibocsátotta az első, "X-gender jelzésű" útlevelet

A genderbefogadó politika megvalósítása keretében.

2021.10.27 18:56MTI

Az amerikai külügyminisztérium kibocsátotta az első, "X-gender jelzésű" útlevelet a genderbefogadó politika megvalósítása keretében - közölte szerdán a tárca a CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint.

A tárca júniusban jelentette be, hogy korszerűsíti eljárásait, és ennek következtében a kérelmezők maguk választhatják ki a feltüntetendő nemüket, és nem lesz többé szükség orvosi igazolásra, amennyiben a kérelmező által megjelölt nem egyezik meg a más, hivatalos személyazonosító okmányokon szereplő biológiai nemmel.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő szerdán közleményt adott ki, amelyben tudatta: az "X-gender jelzést" azoknak a nembináris nemű, interszexuális vagy a hagyományos gender-normarendszert el nem fogadó személyeknek hozták létre, akik útlevelet vagy a külföldön születést igazoló konzuli jelentést kérelmeznek. A szóvivő hangsúlyozta: a tárca elkötelezett minden ember - köztük az LMBTQI-személyek - szabadsága, méltósága és egyenlősége iránt.

Price szerint az új jelzést az útlevelet rutinszerűen kérelmezők 2022 elejétől használhatják, azután, hogy a tárca véglegesíti a rendszert és frissíti a nyomtatványokat.

Az "interszexuális tudatosság napját" elismerő hétfői közleményében a külügyminisztérium úgy fogalmazott: az amerikai politika célja, hogy "véget vessenek a gender, a szexuális orientáció, a genderidentitás vagy -kifejezés és a nemi jellegek miatti erőszaknak és hátrányos megkülönböztetésnek".

Az útlevelek kibocsátására vonatkozó, genderbefogadónak nevezett politikával az Egyesült Államok csatlakozik az olyan országok sorához, mint például Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.