Diplomácia

Az EU elítélte a bejrúti tüntetésen elkövetett erőszakot

Az Európai Unió pénteken elítélte az előző nap Bejrútban tartott síita tüntetésen alkalmazott erőszakot, és önmérsékletre szólított fel a további halálesetek elkerülése érdekében.

2021.10.15 14:42MTI

Az uniós külügyi szolgálat (EEAS) szóvivője pénteki brüsszeli közleményében hangsúlyozta: az unió arra szólít fel minden felet és a politikai pártok vezetőit, hogy nyugodtan és felelősségteljesen járjanak el annak érdekében, hogy megakadályozzák az erőszak fokozódását Libanon konfliktusokkal terhes időszakában.

Kijelentette: a tavaly augusztus elején, a bejrúti kikötőben bekövetkezett robbantással kapcsolatos vizsgálatnak pártatlannak, hitelesnek, átláthatónak és függetlennek kell lennie, az eljárást a lehető leghamarabb be kell fejezni. Lehetővé kell tenni, hogy az ügymenet teljes mértékben beavatkozásmentes legyen a robbantás felelőseinek elszámoltathatósága érdekében.

A libanoni hatóságok feladata a vizsgálat folytatásának lehetővé tétele minden szükséges pénzügyi és emberi erőforrás bevonásával annak érdekében, hogy fény derülhessen a történtekre - tették hozzá.

Csütörtökön Bejrútban lövöldözésbe torkollott a síiták tüntetése, a hatóságok szerint hat ember meghalt, és többtucatnyian megsebesültek, többek állapota válságos. Az incidens a Hezbollah síita szervezetet támogató és a vele szövetséges pártok - egyebek között a síita Amal mozgalom - tüntetésén történt, az igazságügyi palota közelében.

A demonstrálók a tavalyi augusztusi bejrúti kikötői robbanás körülményeit vizsgáló bíró, Tarek Bitar ellen tüntettek, vélt elfogultságát kifogásolva.

Tavaly augusztus 4-én a bejrúti kikötő raktáraiban több mint 2700 tonna, szakszerűtlenül tárolt ammónium-nitrát robbant fel. Több mint 200 ember halt meg, és Bejrút több negyede romba dőlt. Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak közül sokan a hatalmon levő politikai osztályt vádolják korrupcióval és azokkal a mulasztásokkal, amelyek a robbanáshoz vezethettek. Széles körű az elégedetlenség amiatt, hogy több mint egy év elteltével még mindig nem sikerült a felelősöket megnevezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.