Hírszerzés

Orosz kémfőnök: az egypólusú világrend végét jelenti az amerikaiak afganisztáni 'megfutamodása'

Moszkva tudatában van annak, milyen komoly befolyást gyakorolhatnak az afganisztáni események Közép-Ázsiára.

2021.10.14 11:19MTI

Az Egyesült Államok vezette katonai koalíció afganisztáni "megfutamodása" az egypólusú világrend végét jelenti - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerdán Moszkvában, a Független Államok Közössége (FÁK) felderítő szervezetei vezetőinek 17. tanácskozásán.

Nariskin szerint az Afganisztán felőli terrorfenyegetés megnövekedett ugyan, de a koalíció "megfutamodása" a végét jelenti "az egypólusú világ történelmi szempontból rövid időszakának", amit pozitívumként értékelt. Az orosz kémfőnök elmondta, hogy a hadsereg és a szakszolgálatok megelőző lépéseket tesznek annak érdekében, hogy elejét vegyék a terrorfenyegetésnek.

Az SZVR igazgatója újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a FÁK szakszolgálatai előre jelezték a tálibok hatalomra kerülését Afganisztánban, és a továbbiakban is figyelemmel kísérik tevékenységüket.

Nariskin a hivatali partnereivel folytatott tanácskozáson azt is mondta, hogy a szakszolgálatoknak eszközként kell szolgálniuk az "agresszív" nyugati befolyásolási kísérletek ellen, nehogy a "totalitárius-liberális értékeket" ráerőltessék országaikra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki videokonferencia keretében csatlakozott a FÁK-kémfőnökök tanácskozásához, azt mondta, hogy az együttműködés fő feladata az Afganisztán területéről kiinduló fenyegetések semlegesítése. Mint mondta, Moszkva tudatában van annak, milyen komoly befolyást gyakorolhatnak az afganisztáni események Közép-Ázsiára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.