Társadalom

A spanyol kormány 779 millió eurót fordít a gyermekszegénység leküzdésére 2027-ig

A gyermekszegénység "elfogadhatatlan méreteket ölt" az országban.

2021.10.14 05:30MTI

A spanyol kormány 779 millió eurót (280,6 milliárd forint) fordít a gyermekszegénység leküzdésére 2027-ig - jelentette be Ione Belarra társadalmi jogokért felelős miniszter szerdán Madridban.

"A szegénység nem csupán pénzügyi lehet, szegénység az is, ha valakinek nincs hozzáférése az ingyenes közegészségügyi ellátáshoz, ha nem tud iskolába járni, vagy nem olyan feltételek mellett, mint társai, ha nincs méltó lakhatása megfizethető áron, ha nem tud egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Ione Belarra szavai szerint a gyermekszegénység "elfogadhatatlan méreteket ölt" az országban, több mint két millióan élnek az úgynevezett mérsékelt szegénységi küszöb alatt, míg 400 ezren súlyos szegénységben. (Előbbiről akkor van szó, ha az országos átlagjövedelem 60 százalékánál alacsonyabb összegből kell megélni, utóbbi esetében 25 százaléknál alacsonyabb ez az arány)

A koronavírus-járvány előtt Spanyolországban 27,4 százalékos volt a gyermekszegénységi ráta, amellyel a harmadik helyen állt az Európai Unió országai között Románia és Bulgária után. A pandémia hatására az egyenlőtlenségek növekedtek, és romlott a legkiszolgáltatottabb csoportok helyzete - ismertette Gustavo Suárez Pertierra, az UNICEF spanyolországi elnöke a gyerekjogi szervezet legfrissebb jelentését a sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a cél, hogy 2030-ra a felére csökkenjen a kiszolgáltatott, szegénységi kockázatban élő gyerekek aránya.

A bemutatott felmérés az alapja a jövő márciusig elkészülő 779 millió eurós cselekvési tervnek, amely a júniusban életre hívott Európai Gyermekgarancia Program keretében valósul meg. Az intézkedések végrehajtására 527 millió eurót biztosít az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+), a fennmaradó 252 millió eurót saját forrásból fedezi a dél-európai ország.

Az európai program célja - amelyben Spanyolország hét másik tagállammal együtt vesz részt - ,hogy "egészséges és biztonságos környezetet nyújtson a gyermekek neveléséhez, hozzáférést biztosítson az egészségügyi és oktatási rendszerhez, valamint az egészséges táplálkozáshoz" - részletezte Ione Belarra.

A miniszter kitért arra, hogy a spanyol kormány tervei közt szerepel egy úgynevezett nevelési járadék bevezetése, amellyel gyerekenként havi 100 eurót (36 ezer forint) juttatnának a családoknak a gyerek három éves koráig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.