Baki

Repülés közben hagyta el pilótafülke-tetőjét egy japán vadászbombázó

Semmi sem védte a pilótát a szembeáramló levegőtől.

2021.10.11 09:44MTI

Egy F-2 típusú japán vadászbombázó repülés közben elvesztette mintegy kilencven kilogrammos pilótafülke-tetőjét, de az incidensben senkinek sem esett baja, és más károk sem keletkeztek - közölte hétfőn a védelmi minisztérium.

Az önvédelmi erők légierejének gépéről Japán délnyugati hegyvidéki területe felett vált le a kabintető, a gép ekkor légtérsértési befogó repülésen volt. Közepes magasságban történt, és ezután semmi sem védte a pilótát a szembeáramló levegőtől. Ennek ellenére sikerült biztonságban letennie a vadászbombázót azon a támaszponton, ahol állomásozik, a missziót pedig egy másik F-2-es folytatta helyette.

Fukuoka prefektúrában keresik a levált szerkezetet, amely mintegy másfél méter hosszú, kilencven centi magas, nyolcvan centi széles és mintegy kilencven kilót nyom.

A légierő átvizsgálja az összes gépét, és tisztázza, hogy más F-2-esekről is leváltak-e különféle gépdarabok.

A Kyodo japán hírügynökség által idézett repülési szakértő, Aoki Jositomo azt mondta, a kabintetők elvesztése ritkán fordul elő, és általában kilazult vagy hibás alkatrészek okozzák, de ez nem befolyásolja a gép repülési funkcióit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.